Hirdetés

A születésszabályozás az évszázadok tükrében

A pápa helyteleníti, a kamaszok nem egészen vannak vele tisztában, és talán ez a világon a leginkább politikai töltetű egészségügyi kérdés. Bár a születésszabályozást a legtöbben a tabletta 60-as évekbeli feltűnésével azonosítják, a fogamzásgátlás ősrégi probléma.

fogamzásgátlás |

InforMed Hírek30   InforMed | Dobos, L.

Kép: pixabay
Hogyan fejlődtek a fogamzásgátlás módszerei a krokodil-ürülékből készült kenőcstől a legmodernebb eszközökig?

A kondom volt a legelső?

Bár a régészek vitatkoznak az óvszer pontos eredetéről, az első ismert ábrázolás mintegy 12 ezer éves, egy franciaországi barlangfestményen látható.

Több ezer évvel később az egyiptomi nők már a krokodilürüléknél tartottak, ami nem nevezhető épp hangulatjavítónak…

Felejtsük el a szeretkezés utáni ölelkezést

Szoranosz görög filozófus azt javasolta a nőknek, hogy szeretkezés után azonnal guggoljanak le és tüsszentsenek. Ha a nő már teherbe esett, és nem kívánja a gyereket megtartani, egyszerűen csak ugorjon párat.

Ezeket oda felhelyezni?

A pesszáriumok szintén népszerűek voltak már az ókorban is. Mindenféle anyagot használtak, mai eszünkkel szinte felfoghatatlan dolgokat is. A lényeg már akkor is valamilyen, a természetben előforduló savas anyag volt, vagy valami savval átitatva.

Az afrikai nők összevágott füvet, a japánok bambuszpapírt, a Földközi-tenger mellékén szivacsot alkalmaztak, amit citromlével, ecettel itattak át.

Az óvszer

Gabriel Fallopius (a róla elnevezett Fallop-kürt felfedezője) írta le először a péniszre helyezendő vászon tokot. Akkoriban az állati bélből és bőrből készült kondomokat elsősorban a szifilisz terjedésének meggátolására használták.

Casanova, mielőtt belépett volna a hálószobába, szintén fölvette az „angol kabátot”. Mivel ezek az eszközök meglehetős drágák voltak, általában többször is használták őket, ami természetesen távolról sem nevezhető higiénikusnak.

A gumi eljövetele

1844-ben Charles Goodyear szabadalmaztatta az első gumit, vízálló volt, erős és rugalmas. Ekkoriban indult meg a kondom tömeggyártása is.

Fogamzásgátlás vagy halál

Az I. világháborúban az amerikai kormány már jóváhagyta a külföldön állomásozó csapatoknál az óvszer kiosztásának gyakorlatát.

Ekkoriban tüntetett Margaret Sanger a nők jogaiért a fogamzásgátláshoz.

Béke, szerelem és a tabletta

A hormonális fogamzásgátlókat a 40-es és 50-es években tesztelték, ám az FDA csak 1960-ban engedélyezte. Öt év múltán már a legnépszerűbb fogamzásgátló módszerré vált.

A legelső tablettákban még több mint 100 mikrogramm ösztrogén volt (ma ez 20-35), ami súlyos mellékhatásokkal, vérrögképződéssel járt.

A fogamzásgátlás és a popkultúra

A 70-es években legalizálták a petevezeték elkötését, és akkor indultak meg a kísérletek a sürgősségi fogamzásgátlással is. Rövid ideig piacra dobták a Today szivacsot is. A 90-es években jelent meg az első női kondom, 2001-ben pedig a tapasz és a gyűrű.

Régi jó módszerek

Sok különös módszer és eszköz már elavultnak számít, de a megszakított közösülés még mindig tartja magát.

Tizenéves szerelmeseknek nem bölcs dolog, de vizsgálatok szerint mindössze 4 százalék a kockázata. Összehasonlításképpen a gumi óvszernél ez a szám 2 százalék.

A jövő

A piac óriási, ezért újabb és újabb módszerek vannak a láthatáron:
  • A karrier-tabletta segítségével késleltetni lehet a menopauzát, azaz meghosszabbítható a termékeny időszak.
  • Hormonkészítmény férfiak számára
  • Kísérleteznek a férfiak visszafordítható sterilizálásával is.
  • Az ún. „száraz orgazmus” tabletta meggátolja az ondó és a testnedvek kilövellését elősegítő izmok mozgását, de ez a módszer még csak a klinikai kísérleti fázisban sincs.
Health.com

fogamzásgátlás

2024-01-06 13:46:34

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop