Hirdetés

Ahány évszak, annyi injekció!

Az elmúlt években hazánkban többnyire a már jól ismert fogamzásgátló módszerek kínálata bővült, így időről időre újabb tabletták, illetve méhen belüli eszközök kerültek forgalomba. A közelmúltban egy, a meglévőktől eltérő, új védekezési mód, az injekciós formában alkalmazott fogamzásgátló szer jelent meg a patikákban. Az USA-ban kifejlesztett készítményt ma már a világ több, mint 130 országában nők milliói használják. Megbízhatósága csaknem 100%-os, vagyis a leghatékonyabb fogamzásgátló módszerek között tartják számon. Alkalmazása nagyon egyszerű és kényelmes, hiszen a menstruációs ciklus elején adott első injekciót csupán három havonta - vagyis évszakonként - kell megismételni.

fogamzásgátló, injekció, menstruációs ciklus, hormon, tabletta, Abortus, Vetélés |

Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft.

Valamennyi nő számára egyformán megfelelő fogamzásgátló módszer sajnos nem létezik. Az egyén számára ideális védekezési mód megtalálására akkor van jó esély, ha nagy a rendelkezésre álló választék. Igazolt tény, hogy minél nagyobb a választék, annál többen védekeznek, s így csökken a nem kívánt terhességek, valamint az abortuszok száma. Ezért is örvendetes, ha megjelenik egy igazán új készítmény a magyar patikákban.

A készítmény a hormonális fogamzásgátlók körébe tartozik, de szemben az e célra szolgáló tabletták többségével, csak egyféle női hormont tartalmaz, nevezetesen sárgatesthormont. Ennek köszönhetően a készítményt, azon hölgyek is használhatják, akik a másik női hormont, a tüszőhormont is tartalmazó tablettákat nem szedhetik. Ilyenek például a szoptató kismamák, a 35 év feletti dohányzó nők, vagy a fokozott trombózis veszélynek kitett (pl. visszeresség miatt), illetve egyéb szív- és érrendszeri megbetegedésben, májbetegségben, valamint hipertóniában szenvedő hölgyek. Mindezek mellett az említett injekció azok számára is m egoldás lehet, akik gyakran elfel ejtik bevenni a tablettát, vagy az egyéb fogamzásgátló módszereket kényelmetlennek, zavarónak találják.

A felkar- vagy farizomzatba beadott úgynevezett depo-injekció hatóanyaga három hónapon keresztül folyamatosan szívódik fel, így a

gyógyszert alkalmazók többségénél számíthatunk egy rövid átmeneti időszakra, amikor a havi vérzés rendszertelenné válhat, esetleg pecsételő vérzés is előfordulhat, de ezután típusos esetben a menstruáció elmarad. Ez a vérzéshiány azonban nem végleges; ha az injekciózást - akár több év múlva is - abbahagyják, a természetes rend visszaáll.

Vannak hölgyek, akik a menstruációs ciklus ezen változásait nem szívesen viselik el. Az ő esetükben nem ez lesz az ideális módszer. Viszont akik elfogadják a havibaj elmaradásának lehetőségét, élvezhetik ennek előnyeit (a "nehéz napok" hiánya, nem kell több tampon vagy betét, javul a menstruáló nőknél gyakori vashiányos vérszegénység, stb.). Az említett ciklusváltozásoktól eltekintve, komolyabb mellékhatással nem kell számolni.

Miután a hosszú hatású injekciók abbahagyását követően a fogamzóképesség viszonylag lassabban - átlagosan 6 hónap múlva - tér vissza, alkalmazásuk rövid távú, átmeneti védekezésre nem javasolt. Azok a hölgyek, akik évekre kívánják megoldani a fogamzásgátlás problémáját, azonban bátran választhatják ezt a módszert. A hosszú táv ez esetben jelentheti a továbbtanulás, illetve a karrierépítés időszakát, amikor a gyermekvállalás későbbre halasztódik, de jelentheti a szándék szerint utolsó gyermek megszületését követő hosszú ­ akár a menopauzáig tartó ­ időszakot is.

A fogamzásgátló injekció használata előtt különleges ­ az egyéb hormonális szereknél megszokottól eltérő ­ kivizsgálás nem szükséges. Ugyancsak szükségtelen szünetek beiktatása az injekciós kezelés során.

Végezetül, hazánkban az is fontos elvárás egy új gyógyszerrel kapcsolatban, hogy az ára ne legyen akadálya széleskörű használatának. Az előzőekben ismertetett fogamzásgátló injekció nagyon kedvező áron kapható a patikákban. Elég, ha csak annyit mondunk, hogy a védekezés ezen módjának havi költsége körülbelül egy doboz ­ átlagos minőségű ­ harisnya árának felel meg.

Végezetül azt tanácsolhatjuk minden hölgy olvasónknak, hogy ha az új védekezési lehetőség felkeltette az érdeklődését, vagy az eddig kipróbált módszerekkel problémái voltak, keresse fel nőgyógyászát és együtt döntsenek a készítmény alkalmazásáról.

fogamzásgátló, injekció, menstruációs ciklus, hormon, tabletta, Abortus, Vetélés

2002-08-02 15:57:11

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop