Hirdetés

Ésszerű fogamzásgátlás - Személyre szabottan

A fogamzásgátlás örök téma. Így örök kérdés, hogy aktuálisan milyen lehetőségek vannak az ésszerű védekezésre…

fogamzásgátlás, szex, párkapcsolat |

Ideál - Reforméletmód magazin 0200 ;19(6):52-53   Celsus Kft. | Sziebig, T.

A természetes módszerek, mint naptármódszer, hőmérőzés, megszakított közösülés semmiféle beavatkozást és segédeszköz-használatot nem igényelnek.

Ugyanakkor egy nő számára nagyon fontos, hogy ismerje testének a menstruációs ciklus alatti szakaszokkal együtt járó jelzéseit, melyekből többnyire arra is tud következtetni, mikor van a peteérés időszakában. Ám mindez önmagában kevés a biztonságos fogamzásgátláshoz, melyhez tanácsos kikérni a szakorvos véleményét.

E témáról dr. Pálmai Bálint szülésznőgyógyásszal beszélgettünk, aki azt vallja, úgy érdemes élni, hogyha a szexuális együttlét terhességbe torkollik, tudjuk vállalni ennek következményeit, de tisztában van vele, hogy erre nem minden kapcsolatban van lehetőség, ezért nagyon fontos szerepe van a fogamzásgátlásnak.

Módszerek és kockázatok

ideál: Mikor beszélhetünk ésszerű fogamzásgátlásról?

- Ez a kifejezés egyfajta tudatosságot jelent. Tehát tudni kell, hogy melyik módszertől mit várhatunk el. Ehhez szükség van kellő nyitottságra, tájékozottságra, valamint az illető hölgy számára legmegfelelőbb módszer kiválasztásához néhány vizsgálatra és orvosi szakvéleményre.

ideál: Tapasztalatai szerint tájékozottak a hölgyek e téren?

- A fogamzásgátlással kapcsolatban nem lehet eleget beszélni, mert nagyon sok a tévhit. A nők sok esetben nincsenek tisztában az eljárásokkal és azok kockázatával sem. Sőt talán már a peteérés időszakával és a teherbe esés szempontjából kritikus napokkal kapcsolatos információik is olykor hiányosak…

ideál: Mit kell tudni erről?

- Egy egészségesen menstruáló nő esetében nincs olyan nap, amelyikről azt lehetne mondani, hogy akkor biztosan nem következik be peteérés, és nem jöhet létre terhesség. Ritkaságnak számít, de még a menstruáció ideje alatt is teherbe lehet esni, ezért tévedés azt gondolni, hogy csak a ciklus 14. napja körüli időszakban kell védekezni. (Bár kétségtelen, hogy általában ezeken a napokon legnagyobb a kockázat.)

Vigyázat! Statisztikai adatok bizonyítják, hogy azok közül a nők közül, akik naptármódszert alkalmaznak, tehát csak a ciklus közepe tájékán védekeznek, 20-30% teherbe esik egy éven belül.

Hüvelygyűrű nem javasolt, ha…

Gyakori hüvely- vagy méhszájbetegségek esetén a hüvelygyűrű alkalmazása nem javasolt, helyette más fogamzásgátló módszert praktikus alkalmazni.

Komplex vizsgálat

ideál: Hogyan segít az orvos a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztásában?

- A tanácsadásnak van lelki és fizikai oldala. Az előbbi elsősorban azoknál a fiataloknál nagyon fontos, akik első szerelemből adódó testi kapcsolat előtt állnak. A szakszerű tanácsadáshoz elengedhetetlen figyelembe venni az illető korát, habitusát, azt, hogy van-e gyermeke, ha igen, hány és akar-e még szülni. Szükség van néhány orvosi vizsgálat elvégzésére - nőgyógyászati vizsgálat és komplex labor -, mert vannak olyan betegségek vagy állapotok, amelyek kizárhatják bizonyos hormonális fogamzásgátló készítmények alkalmazását.

Ilyenek lehetnek:

  • máj és keringési betegségek
  • véralvadási zavar
  • trombózis, vérrögösödés, vagy ezekre való hajlam, családi halmozódás
  • jó- és rosszindulatú folyamatok a szervezetben
  • onkológiai kezelés
  • idős életkor
  • erős dohányzás
  • műtét utáni időszak.

ideál: A köztudatban az él, hogy a fogamzásgátló tabletták nyújtják a legnagyobb biztonságot, mégis sokan tartanak ettől az esetleges mellékhatások miatt. Indokolt ez a félelem?

- Napjaink tablettái kevés hatóanyagot tartalmaznak, ezért többnyire minimális a mellékhatásuk. Ennek ellenére előfordulhat, hogy valakinél problémát okoznak: elhízást, bőrelváltozást, hangulatingadozást, depressziót, fejfájást, a nemi vágy csökkenését. Ilyen esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni, aki nagy valószínűséggel az eddigi módszer alkalmazása helyett más megoldást fog javasolni.

Pontos idő

ideál: Mire kell odafigyelni a tabletta biztonságos alkalmazásához?

- A tablettákat mindennap ugyanabban az időpontban - maximum kéthárom órás eltéréssel - kell bevenni. Amennyiben több mint hat órát késünk, a fogamzásgátlás hatékonysága a ciklus hátralévő részében megkérdőjeleződik. Hányás, hasmenés, illetve antibiotikum szedése során könnyen előfordul, hogy a készítmény nem fejti ki megfelelő mértékben a hatását, ezért a fogamzásgátlás szempontjából nő a kockázati tényező.

Az említett esetekben ajánlott más védekezési módot - például óvszert - is alkalmazni a biztonság érdekében.

ideál: Meddig szabad egyfajta hormonális készítményt alkalmazni? Kell-e szünetet tartani a hosszú távú használat során?

- A mai készítményeket elvileg lehet évekig alkalmazni, és nem túl jó, ha váltogatjuk őket. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor érdemes szünetet tartani.

  • Tervezett műtét előtt célszerű felfüggeszteni a hormonális készítmény alkalmazását.
  • 12 évig tartó folyamatos alkalmazás után célszerű beiktatni pár hónap kihagyást, mely során megfigyelhető, hogy a petefészek működése visszatér-e. Ha nem, akkor inkább más módszer javasolt.

ideál: Hormonális készítmények ma már nem csak tabletta, hanem hüvelygyűrű formájában is léteznek. Mit érdemes tudni erről a lehetőségről?

- Ez egy hormont tartalmazó, szilikonalapú, rugalmas gyűrű, ami magasan a hüvelybe felhelyezve érintkezik annak falával, és folyamatosan biztosítja a hormon felszívódását.

21 nap után le kell venni, amikor is a hormonszint lecsökkenésétől beindul a menstruációs folyamat. Fogamzásgátlás szempontjából a lényege ugyanaz, mint a szájon át szedhető tablettáké, csak a hormonkészítmény a hüvelyben egyenletesebben szívódik fel, és a hatóanyag első körben elkerüli a májat, ezért jobb hatásfokú. Szeretkezés során legtöbb esetben sem a nő, sem a férfi részéről nincs rá panasz, sőt olykor még fokozza is az élményt. Ha viszont zavaró, naponta három óra hosszára el lehet távolítani a hüvelyből.

Segítő teszt

A gyógyszertárakból beszerezhető az LH-teszt, ami megmutatja, mikor van peteérés. Ez valamelyest megkönnyíti a védekezést.

Egyéb megoldások…

ideál: Mit ajánl azoknak a nőknek, akik nem alkalmazhatnak hormonális fogamzásgátlást?

Spirál: azoknak javasolt, akik már szültek, és nem akarnak több gyereket, ugyanis ez az eszköz okozhat meddőséghez vezető petevezeték-gyulladást. Fontos évente ellenőriztetni, és négyöt évente cserélni. Hatékonysága megközelíti a hormonális készítményekét.

Gumi óvszer: az egyetlen módszer, ami nem csak a terhességtől, de a fertőzésektől is véd. Kiszakadhat, ezért a biztonság érdekében érdemes más módszerrel - naptár, hőmérőzés - kiegészíteni az alkalmazását.

Spermicid készítmények: az aktus előtt meghatározott idővel kell felhelyezni a hüvelybe, és csak behatárolt ideig hatnak. A szexuális együttlét előtti, szappannal történő tisztálkodás - a lúgos kémhatás miatt - csökkenti a készítmények hatóerejét. Nem olyan biztonságosak, mint a hormonális termékek.

Petevezeték-lekötés: hatékonysága jó, azonban az eljárás műtétet igényel, és a természetes úton történő fogamzóképesség nagy valószínűséggel visszaállíthatatlan.

Sz. T.

fogamzásgátlás, szex, párkapcsolat

2007-06-17 15:58:06

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop