Hirdetés

Fogamzásgátlók: trombózis rizikó

Az új típusú fogamzásgátló tabletták szedése nagyobb trombózis veszéllyel járhat, mint a korábbiak - derült ki a berlini egyetem és az egyik legnagyobb német betegbiztosító, a Techniker Krankenkasse (TK) közös kutatásából.

fogamzásgátlás, biztonság, trombózis rizikó |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A levonorgesztrel hatóanyagot tartalmazó készítmények, amelyek a második és legrégebbi fogamzásgátló tabletta generációhoz tartoznak, ugyanúgy védenek a nem kívánt terhesség ellen, mint a harmadik és negyedik generációs legújabb tabletták. Utóbbiakat azért fejlesztették ki, mert szedésük során ritkább az akne, vagy a menstruációs görcs. Ezek elsősorban a fiatal nők érdeklődését keltik fel.

Az eredmények elsősorban az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a német szövetségi gyógyszer- és gyógyászati termék intézet (BfArM) információin alapulnak. Több szakcikket is értékeltek a kutatók.

A BfArM más európai hatóságokkal együtt legutóbb 2013-ban elemezte a kombinált orális fogamzásgátlók kockázataival foglalkozó újabb tanulmányok adatait. Megállapították, hogy minden újabban engedélyezett tablettának több a haszna, mint a kockázata. Az újgenerációs, drospirenon hatóanyagú fogamzásgátlóknál azonban nagyobb a trombózis kockázata: tízezerből 9-12 nőnél fordul elő, viszont a régebbi típusú tablettát szedőknél tízezerből csak 5-7-nél.

fogamzásgátlás, biztonság, trombózis rizikó

2015-10-13 14:37:50

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop