Hirdetés

Szerbiában is bevezetnék az abortusztablettát

Csehországhoz hasonlóan Szerbia is abortusztablettát vezetne be a közeljövőben - számolt be róla hétfőn a szerb média.

Szerbia, abortusztabletta |

MTI Hírek11 | Markovics, A.

A B92 televízió beszámolója szerint míg Európa egyes országaiban hatalmas tiltakozások alakultak ki a kémiai úton történő terhesség-megszakítással kapcsolatban, addig Szerbiát már csak néhány lépés választja el a gyógyszer regisztrációjától.

Bevezetése egyszerűbbé és humánusabbá teszi a terhesség megszakítását - értenek egyet a szakemberek, az egyetlen vitás kérdés az, hogy a tabletta hogyan és milyen mértékben befolyásolja majd az amúgy is alacsony születésszámot az országban.

A hivatalos adatok szerint az abortuszok számát illetően Szerbia az európai országok élvonalában van. A hétmillió lakosra nem egész 70 ezer születés, és több mint 20 ezer abortusz jut. 2009-ben még 70 299 szülésre 22 733 művi vetélés jutott, 2012-ben viszont már csak 67 257 gyerek született, 20 335 esetben pedig az abortusz mellett döntött a nő. Tavaly szeptemberben 71 ezer elsős kezdte meg tanulmányait a nyugat-balkáni országban, ami azt jelenti, hogy évente az első osztályosok majdnem fele nem születik meg - közölte a B92.

A Vecernje Novosti című napilap arról számolt be, hogy a legtöbb abortuszt a 25 és 33, illetve a 35 és 44 év közötti nőknél végzik el, vagyis azoknál, akiknek még nincs gyerekük, és egyelőre nem is akarnak, illetve akiknek már legalább két gyerekük van, és nem terveznek még egyet.

Az abortusztabletta egyébként nem újdonság Szerbiában - írta az újság, a feketepiacon már régóta kapható a más országokból behozott gyógyszer, de körülbelül tíz évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is végzett ilyen tanulmányt, amelyben egy belgrádi és egy újvidéki klinika is részt vett.

A módszert azért tartják humánusabbnak a kockázatos orvosi beavatkozásoknál, mert a négy tablettából álló kezelésből csak az elsőt kell a kórházban bevenni, a folyamat többi része otthon történik. A tabletta azonban kizárólag csak a terhesség 10. hetéig alkalmazható.

A legújabb abortusztablettát eddig Európa 25 országában engedélyezték hivatalosan.

Szerbia, abortusztabletta

2014-06-23 18:27:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop