Hirdetés

A rejtélyes nőbaj: az endometriózis

"Hogyan kérem? Micsoda? Endometriózis? Soha nem hallottam róla" - mondják a legtöbben, miközben számtalan nőt érint. Hiszen gyakran ez a betegség okolható a havonként visszatérő elviselhetetlen fájdalmakért, vagy a hiábavaló babavárásért.

endometriózis |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Bárdosi, E.

Sokak számára csak terhesek, másoknak azonban meglehetősen fájdalmasak, szinte kibírhatatlanok azok a bizonyos napok. Sőt néhány nőt nemcsak a "szokásos" hasi és hátfájdalmak, a havi vérzés ideje előtti és alatti görcsök kínoznak, hanem erős fájdalmaik vannak vizeléskor, székletürítéskor, közösüléskor és orvosi vizsgálatok közben is.

Az ágymelegítő palack, a gyógyteák, a görcsoldó tabletták, a fájdalomcsillapítók és a fogamzásgátló szerek többékevésbé csillapítják, ám igazán súlyos esetekben ezektől sem várható enyhülés. Az igen heves fájdalmak sokszor még az orvos tudományát is meghaladják.

HOSSZÚ SZENVEDÉSEK

Ha a szokásos vizsgálatokból semmilyen rendellenesség nem derül ki, az orvos tanácstalanul ingatja a fejét, a recepttömb után nyúl és felír egy másik gyógyszert, amely talán segít. Csak hosszú, gyötrelmekkel teli időszak után derenghet fel valakiben, hogy "esetleg endometriózisról lehet szó." Ám ezután jön csak az igazi zűrzavar. Ugyanis még az orvosok sincsenek tisztában ezzel a rejtélyes női betegséggel, miközben feltehetően a nők 1015 százalékánál fordul elő endometriózis, amely nemcsak egy sereg megmagyarázhatatlan fájdalomban játszik döntő szerepet, hanem úgy tűnik, sok esetben a gyermektelenségért is felelőssé tehető.

A HORMONOK HIBÁZTATHATÓK

A betegség a női nemi hormonok kölcsönhatásaival függ össze, aminek a kezelőorvosok túlságosan kevés figyelmet szentelnek. Az endometriózis azonban olyan panaszokkal jelentkezik, melyek kétségtelenül téves diagnózishoz vezetnek: húgyhólyagvagy vakbélbántalom, bél vagy petevezeték gyulladás képében, gerincproblémák vagy tüdőfájdalmak mögé rejtőzve. Az endometriózis szakértői természetesen már első látásra felismerik az összefüggéseket. Specialistával azonban csak ritkán találkozik az ember. Így tehát az érintetteknek sokszor költséges és fájdalmas vizsgálatokat, sok esetben még szükségtelen kezeléseket is el kell viselniük anélkül, hogy állapotuk javulna.

SZÉTSZÓRÓDOTT MÉHSEJTEK

De mi is történik a szervezetben endometriózis esetén? A méhüregből nyálkahártyadarabkák válnak le, önállósulnak és más szervekhez vándorolnak. A szervezetben elvileg bárhol megtelepedhetnek, azonban többnyire csak bizonyos szerveket érintenek. A méhnyálkahártya sejtjei ezeken a rendellenes helyeken a nemi hormonok hatásaira éppen úgy reagálnak, mint a méhben levő nyálkahártya.

Függetlenül attól, hogy a húgyhólyagban, a bélben, a gerincoszlopon vagy a tüdőn telepedteke meg, a szétszóródott sejtek a havi ciklus alatt megduzzadnak, majd a menstruáció idején vérzés kíséretében leválnak. Ez a vér azonban a szervezetben marad (hiszen nem tud úgy kiürülni, mint a menstruációs vér a méhüregből a hüvelyen keresztül). A sejtcsomók pedig fokozatosan elszaporodnak, végül nagyobb daganatszerű képleteket (folyadékkal teli cisztákat) képeznek, melyek nyomják a szerveket. Innen erednek a fájdalmak. Emellett az endometriózisos csomókban prosztaglandinok, fájdalmat kiváltó anyagok halmozódnak fel, melyek szűkítik a véredényeket is, és ezáltal görcsös fájdalmakat idéznek elő.

REJTŐZKÖDŐ TÜNETEK

Meglepő módon mégis vannak olyan nők, akik a szervezetükben zajló folyamatból semmit nem vesznek észre, és még előrehaladott endometriózisos csomók esetén sincsenek panaszaik. Gyakran egészen véletlenül fedezik fel a betegséget, más vizsgálatok vagy beavatkozások során, például hólyagvagy béltükrözés alkalmával, esetleg hasműtét közben.

Nemcsak ezek a tények ejtik gondolkodóba a szakembereket, hiszen a betegség okai is tisztázatlanok még. A legkülönbözőbb feltevések láttak már napvilágot, ezekből azonban csak kettővel foglalkoznak komolyan:

  • A "visszaáramlásos elvet" vallók úgy vélik, hogy a menstruációs vér visszanyomul a petevezetékekbe (retrograd menses), és onnan a hasüregbe jut.
  • Az "autoimmunbetegség elvének" hírnökei azt feltételezik, hogy a szervezet saját védekező rendszere nem képes a hibás működést (vagyis a méhnyálkahártya sejtjeinek más szerveken történő megtelepedését) felismerni és megszüntetni.
A TERMÉKETLENSÉG VESZÉLYE

Szinte minden második meddő nő endometriózisos csomókkal rendelkezik. Ezek ugyanis gyakran vezetnek a petevezetékek eltömődéséhez és összenövéséhez, a petevezeték mozgékonyságának zavaraihoz, hormonális és anyagcserezavarokhoz, melyek meggátolják a teherbe esést. Ezért amilyen korán csak lehetséges, fel kell ismerni és meg kell szüntetni az esetleges zavarokat, hogy egyetlen esélyt se szalasszunk el a fogantatásra.

HASÛRI TÜKRÖZÉS SZÜKSÉGES

Mentségükre szolgáljon, hogy a hagyományos vizsgálatokkal (tapintással, ultrahanggal stb.) csak akkor ismerhetők fel az elváltozások, ha az elkülönült sejtcsoportok már előrehaladott stádiumban vannak, és hatalmasra nőttek. Sőt még ekkor is csak a hasűri tükrözés nyújthat nagyobb bizonyosságot. Ha időben végzik, ezzel a módszerrel még gombostűfej nagyságú sejtcsoportok is felismerhetők, ráadásul azon nyomban kezelhetők. Ezt a vizsgálatot azonban többnyire már csak akkor végzik el, ha célirányosan kutatják a gyermektelenség okát. Természetesen az orvosok, s még inkább a betegek először halogatják a tükrözést. A szakértők azonban óva intenek attól, hogy a félelem miatt félvállról vegyük az endometriózist. Minden gyanúnak következetesen a végére kell járni. Ha beigazolódik, feltétlenül el kell kezdeni a kezelést, hogy a már meglevő sejtcsoportokat felszámoljuk, illetve ne kockáztassuk, hogy az érintett szervek működésében zavarok keletkezzenek.

KOMBINÁLT TERÁPIA

A kezelés módja a betegség súlyosságától függ. A kiegyensúlyozott hormonális szabályozáshoz néha elegendő az életmód változtatása és a testsúly rendezése is. Ám segíthet az akupunktúra, a neurálterápia és néhány gyógynövény is: cickafark, barátbors, borsmenta, kakukkfű. Súlyosabb esetekben különféle hormonokat alkalmaznak, melyek a szervezet saját hormontermelését átmenetileg legyengítik, vagy egészen visszaszorítják. Esetleg műtétre is sor kerülhet, mellyel a nagyobb sejtcsoportokat eltávolítják, illetve az elburjánzást megakadályozzák.

MESTERSÉGES VÁLTOZÓKOR

A legeredményesebb a kieli nőgyógyászati klinika által kifejlesztett háromlépcsős terápia. Először hasűri tükrözéssel megállapítják az endometriózis stádiumát, ezzel párhuzamosan anyagot nyernek szövettani vizsgálathoz (a diagnózis megerősítésére). Egyidejűleg az orvos megkísérel minden elérhető megtelepedett sejtcsoportot eltávolítani. A második lépcsőben hormonokkal átmenetileg felfüggesztik a szervezet saját hormontermelését, hogy a még meglevő csomókat "elsorvasszák".

Ettől a betegek 6 hónapra mesterségesen elő idézett változókorba kerülnek. A terápia után bizonyos kísérőjelenségek, pl. hőhullám olykor olykor még felléphetnek. A harmadik lépcső egy további hasűri tükrözés, amellyel a kezelés eredményességét ellenőrzik és a még meglevő endometriózisos maradványokat megszüntetik. A kezelés sikeressége elsősorban a endometriózis előrehaladottságától függ. Csak azok a nők remélhetnek tartós gyógyulást, akiket még idejében kezelnek.

LEGYÜNK ÉBEREK!

Figyeljünk önmagunkra! Ez jó tanács mindazoknak, akik heves menstruációs fájdalmakkal küszködnek és ezen látszólag semmi sem segít, vagy akik hiába próbálnak teherbe esni. Ha az orvos magától nem jön rá, beszéljük meg vele, vajon panaszaink nem függhetnek e össze az endometriózissal. Ha egyszerűen leint bennünket és értésünkre adja, hogy ez egy rendkívül ritka betegség és szóba sem jöhet, akkor itt az idő, hogy mástól kérjünk tanácsot. B. E.

EXTRA TIPPEK
  • Azok, akiknél már volt kimutatott endometriózis vagy felvetődik annak gyanúja,
  • Ne használjanak tampont, hogy a vér mindig teljesen szabadon ürülhessen ki a menses során.
  • Rendezzék testsúlyukat: gyakran már a súlyfeleslegtől való megszabadulás, a kiegyensúlyozott, egészséges életmód is segít a hormonstátuszt rendezni.
  • Rendszeresen relaxáljanak, mert a stressz felboríthatja a hormonális egyensúlyt, blokkolja az immunrendszert.
  • Végezzenek rendszeresen méregtelenítő kúrát, léböjtnapot, gyümölcskúrát.
  • Tornázzanak heti 23szor, mert ez segít a hormonháztartás és az immunrendszer karbantartásában.
  • Mindenféle hormontartalmú szert (szteroidok, fogamzásgátlók) csak szigorú orvosi kontroll mellett és utasításra használjanak.
JÓ TUDNI!
  • Az endometriózis a méhnyálkahártya latin elnevezéséből (endometrium) ered.
  • Endometriózis alatt az orvosok a termékeny nők szervezetében lejátszódó folyamatot értik, amelyben a méhnyálkahártya egy része, gyakran csak néhány sejt a méhűrön kívül megtelepedik, pl. a méhfalban, a petefészekben, a petevezetékben, a hasüregben, ritkább esetben a gerincvelőben vagy a tüdőben.
  • E rendellenes helyeken nagyobb csomók képződhetnek, melyek bizonyos körülmények között az érintett szerv hibás működéséhez vagy megnagyobbodásához vezethetnek és erős fájdalmakat idéznek elő.
  • A csomók fejlődése a női nemi hormonoktól függ. Ezért a gyógyszeres kezelés arra irányul, hogy befolyásolja a hormonális anyagcsere útvonalait, illetve ideiglenesen elnyomja a szervezet saját hormontermelését.
endometriózis

2002-07-25 11:58:19

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop