Hirdetés
Meghatározza-e gyermek nemét az anya étrendje?
Azok a nők, akik reggelire gabonapelyhet esznek a megtermékenyítésük idején, nem szülnek gyakrabban fiút, mint lányt. Az adatok újraelemzésével nyert eredmény a kutatók szerint pont ellentétes a korábban közzétett következtetésekkel. Az Angliában végzett eredeti vizsgálat szerzői kiállnak következtetésük mellett: szerintük a megtermékenyítés előtti étrend határozza meg a születendő gyermek nemét.
A vizsgálat során a nők naplót vezettek az étrendjükről a megtermékenyítés előtt, illetve a terhesség korai és későbbi szakaszában. Az elemzések során csak a megtermékenyítéskor fogyasztott táplálék mutatott összefüggést a gyermek nemével. Azt is sikerült kimutatni, hogy magasabb kalóriabevitel mellett valamivel nagyobb valószínűséggel születik fiúgyermek, mint leány: magas kalóriabevitelnél 56 %, míg kevés elfogyasztott kalóriánál 45 % volt a fiúk aránya.
Amerikai kutatók azonban újraelemezték az adatokat, és szerintük nincs bizonyíték arra, hogy a táplálék meghatározza a születendő gyermek nemét. Szerintük az, hogy a brit kutatók vizsgálatot végeztek egy olyan kérdésben, amiben a korábbi vizsgálatok nem igazoltak kapcsolatot, hibás lépés volt.
„A születendő gyermek nemének befolyásolása mindig is nagyon izgalmas téma volt” – fogalmaztak az amerikaiak. – „Ha egy olyan egyszerű tényező, mint a cereálék fogyasztása valóban jelentőséggel bírna, arra valószínűleg már korábban is rájöttünk volna.”
Két korábbi vizsgálat is napvilágot látott már, ami alátámasztja, hogy megtermékenyítéskor az anyai környezet előnyben részesítheti a „fiú” (Y kromoszómás) vagy a „lány” (X kromoszómás) spermium túlélését. Az egyik vizsgálat az anyai súlyváltozást figyelte a teherbeesés körül, és azt állapította meg, hogy kifejezettebb súlynövekedés esetén nagyobb valószínűséggel születik fiúgyermek. A másik kutatás azt állapította meg, hogy amennyiben valamilyen táplálkozási rendellenesség miatt kevesebb a bevitt kalória, akkor kisebb a fiúgyermek születésének valószínűsége.
Szakértők szerint a gabonafélék fogyasztásának meghatározó hatása valószínűleg véletlen, de az anyai környezet valóban jelentőséggel bír a gyermek nemének alakulásában. Az utóbbi idők kutatásai inkább abba az irányba mutatnak, hogy végső soron az apa határozza meg a gyermek nemét, de az anyai tényezők is hatással lehetnek arra, hogy „fiú” vagy „lány” spermium egyesül-e a petesejttel.
Mi a leghasznosabb tanács az anyák számára? Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás a megtermékenyítés előtt és a terhesség alatt. Nem valószínű, hogy a gabonapelyhek befolyásolják a gyermek nemét.
2009-09-29 09:47:41