Hirdetés
Kalciumhiány menopauzában – és amit ellene tehetünk
A csontok a szervezet építőkockái, nélkülük a test olyan lenne, akár egy zsák, nem lenne ereje, képtelen lenne a mozgásra. A csontok számos ásványi anyagot tartalmaznak, erősségüket a csontsűrűség (BMD) mutatja. A kalcium fontos szerepet játszik a csontok kialakulásában.
A menopauza idején különösen megnő a szervezet igénye a fokozott kalciumbevitelre. Menopauzában csökken az ösztrogéntermelés, ami a csontok csökkent kalciumfelvételét is jelenti, ezért a csontsűrűség is csökken. Idővel ez akár veszélyes szintet is elérhet, ami a csontok törékenységét idézi elő.
A csontűrűség csökkenésének elkerülésére a táplálkozástudományi szakemberek a menopauza előtt 1000-12000 mg, utána pedig 1300-1500 mg kalciumpótlást ajánlanak. A súlyos kalciumhiány csontritkuláshoz, osteoporosishoz vezet.
A kalciumhiány azonban nemcsak a csontsűrűséget veszélyezteti, hanem a normális vérnyomást is. Az ajánlott vérnyomás 140/80 Hgmm férfiak, és 120/80 nők esetében. Kalciumhiány esetén emelkedhet a vérnyomás, különösen terhességben.
Bizonyos élelmiszerek fogyasztásával növelhető a kalciumbevitel. Néhány fontos kalciumforrás: teljes kiőrlésű gabonafélék, tej, hal, sajt, dió, főzelékfélék, sprotni, joghurt, baromfifélék, szardínia és pacal.
Fontos, hogy a nők a menopauza környékén megbeszéljék orvosukkal, mennyi kalciumra van, illetve lesz szükségük a későbbiekben.
Associated Content
2009-05-07 11:09:40