Hirdetés

Halláskárosodás hangos zenehallgatás miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint mintegy 1,1 milliárd fiatalt fenyegeti a halláskárosodás veszélye túl hangos zenehallgatás miatt.

halláskárosodás, zenehallgatás, hallás |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Az ENSZ szakosított szervezete szerint a közepesen fejlett és a fejlett országokban végzett különböző tanulmányokból kiderült, hogy a 12-35 év közötti korosztály mintegy fele túl hangosan hallgat zenét okostelefonján és más audio eszközökön. A tinédzserek és a fiatal felnőttek mintegy 40 százaléka pedig az éjszakai klubokban, bárokban és sportrendezvényeken a hallásra káros szintű zajnak van kitéve.

Nyolc órán át 85 decibel, 15 percen át 100 decibel fölötti zaj káros a hallásra - hívták fel a figyelmet a szervezet szakemberei a hallás és a hallással való törődés világnapjához (március 3.) időzített jelentésükben.

Példaként említették meg, hogy a vuvuzela hangja 120 decibelen szól, ami azt jelenti, hogy naponta 9 másodpercnyi hallgatása képes visszafordíthatatlan halláskárosodást okozni. Az új típusú zenei lejátszók hangos és hosszas hallgatása is visszafordíthatatlan halláskárosodást okozhat.

Csakúgy mint a napi nyolc órán át 85 decibelnyi folyamatos zaj, ami számos munkahelyen előfordul. Sokan dolgoznak olyan helyeken, éjszakai bárokban, klubokban, sporteseményeken, ahol nem ritkán 100 decibelnél nagyobb zajnak vannak kitéve. Ilyen zajszintben naponta csupán negyed órán át lehetne tartózkodni - vélik a szakemberek.

A világszervezet ezért javasolja a zenei lejátszók, okostelefonok hangjának lehalkítását, használatuk korlátozását, legfeljebb naponta egy óra zenehallgatást fülhallgatóval az ilyen eszközökön, illetve füldugó használatát a zajos helyeken.

Felhívja a kormányokat arra, hogy hozzanak szigorú szabályokat a zajszint korlátozására a közterületeken, a bárok, zenés szórakozóhelyek tulajdonosait pedig arra, hogy halkabban szolgáltassanak zenét.

A WHO adatai szerint világszere mintegy 360 millió ember szenved különféle okokból közepes és súlyos halláskárosodásban.

halláskárosodás, zenehallgatás, hallás

2015-03-01 21:42:05

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop