Hirdetés

Ménière-betegség

A betegség egy francia orvos, Prosper Ménière után kapta a nevét, ő írta le először ezt az állapotot, amelyet hirtelen, rohamszerű szédülés, hányinger, hányás, hallásvesztés vagy fülzúgás jellemez.

Meniére-betegség, szédülés, fül |

InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.


A kórkép okozója a belső fülben levő folyadék nyomásának változása. Pontos oka nem ismeretes, bár azt tudjuk róla, hogy a stressz a kiváltó tényezők közt szerepel.

Tünetek

A tünetek minden előjel nélkül, hirtelen lépnek fel. A beteg szédül, mintha forogna vele a föld. A szédülés általában hirtelen tör rá a betegre, aki sokszor annyira megszédül, hogy meg kell kapaszkodnia valakiben vagy valamiben, hogy el ne essen. Egy-egy roham akár 12 órán át is tarthat.

Hányinger, hányás

Hallásromlás vagy süketség fülzúgással.

Kezelés

A betegség nem gyógyítható, de kezeléssel karban tartható. Fontos a pihenés és a stressz mentes életmód. A beteg számára már az is megnyugvás, és így állapota javulását hozhatja, ha tudja, hogy a betegség a gyógyszer pontos szedésével féken tartható.


A Betaserc nevű gyógyszer rendszeres szedésével a rohamok gyakorisága és intenzitása csökken. Segíthetnek egyes antihisztaminok és hányinger elleni szerek is.

A sóbevitel, valamint a tea és kávé fogyasztásának csökkentése hasznosnak bizonyulhat, csakúgy, mint esetenként vizelethajtó szedése a belső fülben felgyülemlett folyadék eltávolítására.

Meniére-betegség, szédülés, fül

2017-12-17 23:11:41

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop