Hirdetés

Mit kell tudni az orrmelléküreg- és középfülgyulladásról?

Minden, ami az orr üregében és melléküregeiben zajlik, hatással van a felső légutakra, ezáltal az egész szervezetre is. Tágabb értelemben a középfül is egy orrmelléküreg, amely a fülkürtön keresztül kapcsolódik az orrüreghez.

orrmelléküreggyulladás, középfülgyulladás, sinusitis |

InforMed Hírek14   InforMed | Hulló, D.


Melléküreg gyulladáskor általában az arcüreggyulladásra gondolunk, mivel ez a leggyakoribb. A gyulladás lehet heveny (3 hétnél rövidebb), lehet idült (6 hétnél hosszabb), és lehet a kettő közötti időtartamú.

Az arcüreget és a többi üreget is csillószőrös hámsejtek bélelik. Ezek a csillószőrök a természetes nyílások felé terelik a váladékot. Hurut esetén a járatok elzáródnak, a nyák felgyűlik az üregekben.

Egy éves kor alatt ritkán fordul elő melléküreg gyulladás, mert a melléküregek még nem teljesen fejlődtek ki.

Tünetek

A leggyakoribb tünetek: orrdugulás, gennyes orrfolyás, arcfájdalom és fejfájás. A fájdalom előrehajláskor fokozódik. Láz ritkán fordul elő, arctáji feszítés azonban gyakori, homloktáji fejfájás is jele lehet a kórképnek.

A betegséget általában baktériumok okozzák, de vírus, vagy gomba is okozhat arcüreggyulladást. Az allergiás eredetű tünetekre inkább az jellemző, hogy az év bizonyos szakában visszatérnek.

A váladék tiszta, vízszerű orrfolyás, tüsszögés, és orrviszketés dominál. Vírusfertőzéskor rossz közérzet, izomfájdalmak, láz, hidegrázás jelentkezik, gyenge váladékozással.

Diagnózis

A diagnózis felállításához röntgenfelvétel készítése nyújthat segítséget. A CT vizsgálat adja a legmegbízhatóbb információt. Műtét előtt CT elvégzése ma már kötelező. Az első diagnózis felállításához nem feltétlenül szükséges egyik vizsgálat sem.

Kezelés és kórlefolyás

Fő szempont az orrdugulás megszüntetése orrcsepp vagy spray segítségével. Bő folyadékfogyasztás, a levegő párásítása és fájdalomcsillapítás javasolt.

Magas láz, látászavar, hányás és egyéb szokatlan tünetek megjelenésekor indokolt felkeresni a háziorvost vagy az ügyeletet. Ha a panaszok hosszan elhúzódnak, műtétre lehet szükség.

A középfülgyulladás lehet hurutos vagy gennyes. A hurutos formában nem feltétlenül jelentkezik fülfájdalom. A gennyes fülgyulladás viszont kisgyermekkorban heves fülfájás, magas láz és fülfolyás képében jelentkezik, idősebb betegek lehetnek láztalanok.

A fájdalom éjjel kifejezettebb. A genny a dobhártya átszakadásával kiürülhet, a fájdalom megszűnik, a láz lecsökken. Antibiotikumok szedése lerövidítheti a folyamatot, a dobhártya átszakadása megelőzhető, orrcseppek adása, láz- és fájdalomcsillapítás is szükséges.

Ha nem hat az antibiotikum, megnyitják a dobhártyát, leoltják a váladékot, ehhez a gyermekeket elaltatják.

Ha több mint hat hete állnak fenn a tünetek, idült fülgyulladásról beszélünk. A fülkürt működési zavara hajlamosíthat a kórkép kialakulására. Gyermekkorban az orrmandulák kivétele jó eredménnyel jár.

Emellett több orvos dobhártya bemetszést és kis tubus beültetését végzi, mely gyógyuláskor spontán kilökődik, ennek időtartama 6-12 hónap lehet. A valódi idült gennyes középfülgyulladás csak műtéttel gyógyítható.

orrmelléküreggyulladás, középfülgyulladás, sinusitis

2017-01-18 15:43:13

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop