Hirdetés

A strandolás külső hallójárat gyulladást okozhat

Az úszók fülgyulladásának is nevezett kórkép a külsőfül betegsége, amelynek leggyakoribb oka a fürdés után a fülben maradt víz. Ez a nedves környezet lehetőséget teremt a kórokozók elszaporodására. A problémát tovább súlyosbítja, ha a viszkető fület az ujjunkkal vagy pálcával vakargatjuk. Ezzel megsérül a hallójárat vékony bőre.

fül, külső fül gyulladás, otitis externa, úszók fülgyulladása |

InforMed Hírek12   InforMed | Hulló, D.


A kórkép latin neve otitis externa. A kezelést minél hamarabb meg kell kezdeni antibiotikumos fülcseppel. A korai beavatkozással megelőzetőek a későbbi szövődmények.

Tünetek

Enyhe esetben a fül viszket, kissé piros, a fülkagyló húzgálása fájdalmas, illetve a fülcimpa elülső részének megnyomására a beteg fájdalomra panaszkodik. Előfordul, hogy kevés átlátszó, szagtalan folyadék is termelődik.

Előrehaladott esetben a viszketés, a vörösség és a fájdalom kifejezettebbé válik. Fokozódik a folyás, romlik a hallás. A betegnek olyan érzése támad, mintha bedugult volna a füle.

Kezelés nélkül a fájdalom az arc és a nyak irányába is kisugározhat. A hallójárat eldugul, a vörösség és a duzzanat fokozódik, a környező nyirokcsomók is megduzzadnak. Láz is társulhat hozzá.

Kockázati tényezők

A hallójárat gyulladás úszás után, különösen ha szennyezett vizű tóban úszunk, nagyobb valószínűséggel alakul ki. Gyermekekben, szűk hallójárat esetén fokozott a betegség kockázata. A fülkagyló tisztítása, fülbe helyezhető eszközök viselése, irritáló vegyszerek hajlamosítanak a fertőzésre.

Szövődmények

Megfelelő kezelés esetén, ritkán következi be hallásvesztés. A hosszan fennálló fertőzés (3 hónapnál hosszabb) ritka, nehezen kezelhető kórokozók jelenlétében, bőrallergia esetén vagy bakteriális és gombás fertőzés együttes fellépésekor szokott jelentkezni. A cellulitis a bőr mélyebb rétegei felé terjedő gyulladás. A porc és a csontok is fertőződhetnek súlyos esetben. Ez az állapot komoly fájdalommal járhat, elsősorban csökkent védekezőképességgel rendelkezőkben fordul elő. Ezt a formát malignus otitis externának nevezik, neve ellenére nem daganatos betegség. Életveszélyes állapot szerencsére csak olyan esetekben jelentkezhet, ha a fertőzés az idegrendszerre is tovább terjed.

Kivizsgálás

A fül-orr-gégész szakorvos fizikális vizsgálattal állítja fel a diagnózist. Először fültükör segítségével belenéz a hallójáratban. Megtekinti a külső fül felszínét és a dobhártyát. Ha a fül el van dugulva, kitisztítja egy eszközzel. A tünetek súlyosságától függően mintavételre is sor kerülhet a fülben lévő folyadékból. Ezt tenyésztésre küldik, hogy megállapítsák melyik kórokozó okozta a fertőzést.

Kezelés

A fülcsepp, amellyel a hallójáratot kezelik, savas folyadék, amely helyreállítja a környezetet a hasznos baktériumok számára. Tartalmazhat szteroidot, antibakteriális hatóanyagot és gomba ellenes gyógyszert is.

Érdemes a fülcseppet a használat előtt a tenyérben felmelegíteni. Oldalfekvésben a fülcsepp végighalad a teljes hallójáraton. Ha van rá lehetőség, kérjünk meg valakit, hogy cseppentsen a fülünkbe!

Súlyos esetben, ha a hallójárat elzáródott, duzzadt, erős folyás jelentkezik, az orvos egy géz csíkot helyez be, amely elősegíti a folyadék kiürülését.

Ha a cseppek nem segítenek, tabletta formában szoktak antibiotikumot javasolni.

A vény nélkül kapható fájdalom- és gyulladáscsökkentők hatásosan csökkentik a fájdalmat.

A kezelés ideje alatt szárazon kell tartani a fület, kerülni kell az úszást, repülést, füldugó használatát, illetve minden olyan eszköz viselését, amelyet a fülbe kell helyezni.

Forrás: Mayo Clinic

fül, külső fül gyulladás, otitis externa, úszók fülgyulladása

2014-07-24 22:02:49

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop