Hirdetés

Tények és tévhitek a tüsszögésről

Milyen a tüsszentés sebessége? Lehet-e tüsszögni a napfénytől vagy szex után? Szó esik a tüsszentéssel kapcsolatos babonákról is.

tüsszentés, tüsszögés |

InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.


A tüsszögés valójában idegi átvitel, amely jelzi az agynak, hogy valami van az orrban. Mindenkinél nagyjából egyforma az idegrendszer felépítése, de azok a pályák, amelyeken a jelzések az agyba és az agyból futnak, eltérhetnek egymástól, ezért mindenki máshogy tüsszent.

A tüsszentés biztonsági intézkedés, védi a szervezetet a baktériumoktól és a vírusoktól. Ha valami az orrba kerül, beindul az agy tüsszentés központja, és az agy rögtön kiadja a parancsot: a gége, a szem és száj bezárul. Ez után összehúzódnak a mellizmok, és ellazulnak a gége izmai. Ennek következménye, hogy a levegő – nyállal és váladékkal együtt – kikerül a szájból és az orrból. Hapci!

A tüsszögés sebessége 160 km/óra, és mintegy 100 ezer kórokozó kerülhet ilyenkor a levegőbe. Ha kiszedjük a szemöldökünket, tüsszentünk, mert az orrjárathoz kapcsolódó arcidegeket inger éri. Álmunkban nem tüsszentünk. Ha alszunk, a tüsszentési ingert vivő idegek is pihennek.

Van, akit az edzés ingerel tüsszögésre, a fokozott légzés miatt, amelynek során kiszárad a száj és az orr nyálkahártyája. A leghosszabb tüsszentési periódus az ismert adatok szerint 978 nap volt, egy angol nőről jegyezték fel. A napfény is tüsszentésre késztet. Háromból egy ember tüsszent, ha hirtelen kimegy a napra. A hajlam örökletes.

Egyesek szex után is tüsszentenek, a paraszimpatikus idegrendszer stimulálása küld ilyen jeleket az agyba arra hajlamosaknál.

A legtöbbet tüsszögő állat az iguána, így szabadul meg bizonyos sóktól, amelyek emésztésének melléktermékei.

Hogy lehet elállítani a tüsszögést? Nem bombabiztos javaslat, de legtöbben a szájukon át veszik ilyenkor a levegőt, és befogják az orrukat.

A tények mellett sok tüsszögéshez kapcsolódó babonát is ismerünk. Nem igaz például, hogy tüsszentéskor leáll a szívünk, és a szemgolyónk sem esik ki ilyenkor, mint sokan hiszik.
Vannak, akik úgy tartják, ha tüsszentünk, vendég jön a házhoz, vagy ha a macska tüsszög, esni fog az eső.

A legtöbbször valami áldást, jó kívánságot szokás mondani a tüsszögőnek. Egészségedre, mondjuk, ugyanis az ősi hiedelem szerint a tüsszentés afféle halál közeli állapot, és ezzel meg lehet akadályozni, hogy a lélek kiszökjön a testből, és beleköltözzék az ördög.

Megjelent: InforMed Hírek/7, 2010-02-25
Forrás: WebMD

tüsszentés, tüsszögés

2019-05-20 11:49:53

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop