Hirdetés

Fantomhangok - A fülzúgásról másképpen

Hazánkban egyre többen, szinte korhatár nélkül panaszkodnak fülzúgásról, fülcsengésről. Nem, nem tört ki fülzúgásjárvány, inkább a regisztrált betegek számának növekedéséről van szó, ugyanis sokan érzik fontosnak, hogy kivizsgáltassák magukat, s a gyógyulás reményében felkeressék a fül-orr-gégész szakrendelést...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(7):60-61   Celsus Kft. | Váczi, G.

A fülzúgást a csend betegségének is nevezik, és nem véletlenül, hiszen a külső zajok tompulásával arányosan erősödnek fel a belső hangok, s teszik nehézzé az elalvást, sokszor álmatlanná az éjszakát.
Szerteágazó okok

A legtöbbször a zörgés, búgás, csengés, morajlás, sípolás, rosszabb esetben a légkalapács zajára emlékeztető hangok egész éjszaka megmaradnak, és a reggeli ébredést is megkeserítik; jelenlétük nem múlhat el nyomtalanul. A beteg nappal is hallhatná a hangokat, de ekkor a figyelmét még a világ köti le, az agynak ezért nincs módja arra, hogy foglalkozzon velük. De mikor ismét közeleg az este, visszatérnek a hangok, hogy minden ott folytatódjék, ahol reggel abbamaradt.

ÉRDEKES! Régen sokan azt hitték, égi hangokat hallanak, a túlvilágról üzennek nekik. A figyelmet megköszönték, figyelmeztetésnek vették, önvizsgálatot tartottak, s megváltoztatták az életüket. Valószínű, a fülzúgásuk nem múlt el mindettől, ám az életmód megváltoztatása, a káros szenvedélyekkel való szakítás és a megtalált nyugalom feltétlenül hozzájárult a gyógyulásukhoz.

Ma már tudjuk, hogy a belső hangok elsősorban érelmeszesedés, halláscsökkenés, középfülgyulladás, hosszas zajártalom, daganat, dohányzás, elhízás, mozgásszegény életmód miatt keletkezhetnek, de a stressz, a szorongás, a feszültség is hozzájárulhat kialakulásukhoz. A több mint ötven ismert ok közül említést érdemel még a vérnyomás-ingadozás, az alacsony vérnyomás, a vérszegénység, az agyrázkódás, az egyensúlyozó szerv toxikus károsodása, sőt egyes gyógyszerek- például aszpirin - rendszeres szedése. Az amalgámtömésekből higanyfelszívódás is eredményezhet fülzúgást. A belső fül sérülései, elváltozásai - a fül szőrsejtjeinek sérülése is -, a koponyaalapi törés, vírusfertőzés, koffeinmérgezés, sclerosis multiplex, allergia, csigolyameszesedés, szívbetegség, cukor-betegség, a migrén, az eltömődött hallójárat - fülzsír, víz, légnyomás - megemlítése már azt is sejteti, valójában nehéz megállapítani, mitől is zúg valakinek a füle. A felsorolt betegségek nagyon sok embernél kimutathatók, mégsem mindenki hall közülük belső hangokat. Ellenben gyakran előfordul, hogy a hangokat hallókat hiába vizsgálják, nem találnak náluk olyan elváltozást, ami indokolná kínzó állapotukat. Mégis, mivel a fülzúgás hátterében akár agydaganat is húzódhat, a belső hangot hallók jól teszik, ha felkeresik a szakrendelést, még akkor is, ha különösebben nem zavarja őket a "földöntúli" zaj.

Áthidalható problémák

Sajnos a fülzúgás a maga megfoghatatlanságával nehéz helyzetbe hozza a beteget; a szakorvostól a homeopatán keresztül a természetgyógyászig mindenki gyógyulást kínál számára, sokszor egymástól teljesen eltérő diagnózis felállításával.

Fontos tudni! Egy-egy módszer önmagában nem hozhatja meg a remélt gyógyulást; összetett betegségről lévén szó, leginkább a több szakorvosból, pszichológusból álló team alkothatja meg a legjobb gyógymódot.

A kivizsgálást - hallószervek, idegpályák vizsgálata, CT, MRI, angiográfia, neurológiai vizsgálat - a körzeti szakintézményben vagy a szakrendelő fül-orr-gégészetén is képesek elvégezni, de ha itt nem találják meg az elfogadhatónak tűnő okot, elküldik a beteget azzal, hogy próbáljon meg együtt élni a bajával, vagy vállaljon éjszakai ügyeletet... Sok esetben a napszakok felcserélése - más gondok keletkezéséig - megoldja a problémát. Természetesen lelkiismeretes orvos nem rázza le a betegét, hanem továbbküldi más szakorvoshoz, vagy időt szakít arra, hogy maga orvosolja a bajt.

A hagyományos kezelés általában a fül kitisztításából, esetleg infúzió beadásából áll, s ha a fülzúgás oka fülzsír vagy keringési zavar volt, a kezelés segít is a problémán. Ha nem vált be, értágítót kap a beteg, s ha ez sem használ, következhet a nyugtató, altató felírása...

Megoldások, javaslatok

A fülzúgás zaját a beteg szervezete, füle, agya teremti elő, de nem minden esetben áll betegség a háttérben.

Az agy trükkje: teljesen egészséges embereknél is felléphet fülzúgás, ha a kísérlet alanyát napokig a külvilág zajától elzárt ingermentes szobába zárják, az agy pótolja a külső ingereket. Ezért, akinek romlik a hallása, annak agya szinte szükségszerűen teremt egyfajta külső világot, legalábbis a hangok szintjén, s ezzel akadályozza meg azt az őrületet, ami a teljes bezártságból fakadna. Gyakran a fülzúgást még hallásjavító műtéttel vagy a daganat eltávolításával sem sikerül rögtön megszüntetni, mivel az agy még sokáig produkálja a fantomhangokat. A kutatók rájöttek arra, ha a beteg a csendben is meghallaná a külvilág zajait, valószínűleg már nem pótolná azokat. E tényből kiindulva alkottak meg a fülzúgás gyógyítására egy olyan kis, fülbe helyezhető készüléket - zajgenerátort -, mely állandó hangot hallat, elvonja a beteg figyelmét, hallását a belső hang figyelésétől, s a külvilág felé fordítja azt. A páciens a készülék kelle-mes zaját a fülzúgásénál halkabbra állítja: az agya figyelni kezdi a hangokat, idővel pedig elfelejt sajátokat komponálni. A készülék persze nem ingyenes, de a kevésbé tehetős, ám találékony beteg az esti rádiózás mellett is elalszik.

Hasznos segítség lehet:

  • az akvárium szűrő-, levegőztetőberendezésének zaja
  • a szobai szökőkút csobogása
  • a párásítókészülék éjszakai zümmögése.

Amit még tehetünk...

Akinek fülzúgását amalgámmérgezés okozta, mert - mondjuk - fogkezeléskor lenyelte a tömésdarabokat vagy elkopott a tömése, feltétlenül tartson tisztító gyógynövénykúrát, méregtelenítse szervezetét! Tekintve, hogy sokan nem tudják, miért zúg a fülük, érdemes a méregtelenítést minden fülzúgásban szenvedőnek és minden városlakónak elvégezni.

A fülzúgás komplikáltabb, eszközigényesebb megoldási lehetősége még a keringésjavító oxigénterápia, a személyre szabott kiropraktikai kezelés, a meszesedést csökkentő rendszeres gerinctorna.

E betegséget még próbálják gyógyítani akupunktúrával, hipnózissal, ultrahanggal vagy lézerrel.

Mivel a betegek csupán tíz százaléka szabadul meg a fülzúgástól, és a többinél „csak” enyhülés várható, nagy türelemre és kitartásra van szükség.

Stressztelenítsünk!

Sokszor a fülzúgást a napi stressz, a sikertelenség felerősíti, elviselhetetlenebbé teszi, ezért a gyógyítás nem nélkülözheti a stressz oldását. Bevált módszer a nyugtató - pl. citromfüves - teák fogyasztása és a gyógynövényes - illóolajas fürdők, például levendulás - vétele. A rendszeres mozgás, a "wellness-életmód" is segíthet a fülzúgás gyógyításában és megelőzésében egyaránt. Az esti séta, a lefekvés utáni meditáció, gondolkodás, a napközben végzett jóga vagy thai-chi is hozzájárulhat testi-lelki egészségünk viszszaszerzéséhez, a fülzúgás gyógyulásához.

Váczi Gábor

2005-07-07 19:02:18

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop