Hirdetés

A koraszülés a kisgyerekkori halálozás leggyakoribb oka

A koraszülés vált a kisgyerekkori halálozás leggyakoribb okává a világon - állapította meg egy friss tanulmány, amely a koraszülöttek hétfői világnapja alkalmából jelent meg.

koraszülés, halál |

MTI Hírek11

Az öt év alatti gyerekek több mint hatoda a koraszülés szövődményei vagy következményei miatt hal meg, ami naponta több mint 3 ezer gyerekhalált jelent a világon - olvasható a Lancet brit orvosi hetilapban megjelent tanulmányban.

A 2013-ban meghalt mintegy 6,3 millió kisgyerekből csaknem 1,1 millióan vesztették életüket a korai világrajövetel miatt. Legtöbbjük - 965 ezer - a négyhetes kort sem érte meg. Több kisgyerek halálát okozza a koraszülés, mint a tüdőgyulladás (935 ezer) és a születés körüli szövődmények (720 ezer) - írta a Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi karának Robert Black vezette kutatócsoportja.

Eközben a gyerekhalandóság jelentősen csökkent a világon: 2000-ben ezer élve született közül még 76, 2013-ban átlagosan 46 kisgyerek halt meg. A javulás a védőoltásoknak, a malária elleni védekezés javulásának, az antibiotikumoknak és a fertőző betegségek elleni egyéb intézkedéseknek köszönhető.

A koraszülöttek halálozási aránya ugyanebben az időszakban csak két százalékkal csökkent, a koraszülések rátája emelkedik: a gyerekek több mint tizede idő előtt jön a világra.

A következő években különböző új kutatási programoknak kell kideríteniük, mi vezet a koraszüléshez és hogyan lehet megelőzni - olvasható a tanulmányban. Kockázati tényezőnek számít a túlsúly és a magas vérnyomás, de a tudósok meg akarják vizsgálni a szegénység, a táplálkozás, a stressz és a környezetszennyezés hatásait is.

Koraszülés miatt évente a legnagyobb számú, 361 ezer kisgyerek Indiában hal meg, Nigériában 98 300, Pakisztánban 75 ezer, Kongóban 40 600, Kínában 37 200. Macedóniában a kisgyerekkori halálozások 51 százaléka írható a koraszülés számlájára, ezt követi Szlovénia 47,5 és Dánia 43 százalékkal. A világátlag 17,4 százalék.
koraszülés, halál

2014-11-18 08:43:01

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop