Hirdetés

Beteg, vagy csak szimulál?

Az influenza szezonban nem meglepő, ha az iskoláskorú gyermek szipogva, köhögve ébred fel, és nem érzi magát jól. Sokszor egyértelmű, hogy a gyerek megfázott vagy influenzás, és orvoshoz kell vinni. Máskor viszont nem lehet tudni, hogy mi a helyzet: a gyerek nem tűnik nagyon betegnek.

gyermek, betegség, szimulálás |

InforMed Hírek14   InforMed | Seprődi, B.


Így, mielőtt lázmérőhöz nyúl, és csirkehúslevest főz, érdemes átgondolni, hogy tényleg beteg-e a gyerek?

Az iskolás évek alatt minden tízedik gyerek megpróbálja elérni, hogy színlelt betegség ürügyén otthon maradhasson. Sokszor ártatlan ok áll a háttérben, de időnként komoly a probléma: szorongás, depresszió, iskolai konfliktusok.

Íme néhány tipp, hogy eldönthesse: gyermekének forró teára, vagy kemény szülői kézre van-e szüksége. Természetesen, ha a kicsi tényleg rosszul néz ki, vigye orvoshoz. Ha viszont bizonytalan, olvassa el a következőket:

A tények

Az influenza leggyakoribb tünetei a láz, fáradtság, száraz köhögés, fájdalom a test különböző részein. A megfázás általában enyhébb tünetekkel jár, és orrfolyás is csatlakozik hozzá. Az első lépés mindig lázmérés legyen. A normális hőmérséklet változó reggelente 36,1 C körül van, később egyre magasabb. Este 37,2 C is normális. A hőemelkedés akkor jelentős, ha a test hőmérséklete 37,5 C fölé megy.

A torok és a mandulák megnézésével esetleg kiderül a panaszok oka, bár sok szülő a normális mandulákat is ijesztőnek látja.

Keresse az átverés jeleit

A színlelt tünetek általában nem tartósak. Legyen gyanakvó, ha a köhögő gyerek órákat beszél telefonon egyetlen köhintés nélkül. A tényleg beteg gyermek pedig gyakran elalszik a tévé előtt.

A bizonytalan tünetek, illetve a test eltérő helyein jelentkező panaszok gyakran színleltek. „Most a fejem fáj, most a hasam fáj” - szólaljon meg a vészcsengő. De tartsa szem előtt: néha vannak bizonytalan tünetek valódi betegségekben is.

Mi a betegség oka?

Ha úgy gondolja, hogy átverés áldozata, keresse az okát. Sok gyerek lusta, és vannak, akik úgy érzik, ők is hiányozhatnak néhány napot, különösen influenzajárvány idején. Ritkán azonban súlyos probléma húzódik a háttérben: például az osztálytársak erőszakoskodása. Ilyenkor a lógás megoldási stratégiává válik.

Egy dolgozat vagy egy tantárgy miatti szorongás is gyakran oka lehet a szimulálásnak. A félelem valódi tüneteket is okozhat: ilyenkor a gyermek sokszor nem is tudja, hogy panaszai hátterében a félelem áll, valódi fájdalmat érezhet. A gyerek szabadnapért könyörög: ilyenkor valódi fájdalomról van szó, tehát nem színlel. Ezt gyakrabban tapasztaljuk kisgyerekeknél, akik nem képesek még jól kifejezni érzéseiket.

Az évek múlásával javul a helyzet, és jobb egy problémáról beszélni, mint fájdalmat érezni miatta. Depresszió is lehet az ok: remek alkalom arra, hogy egyedül legyen a gyermek egész nap.

Ön tehet róla?

A zavaros és rendezetlen családban élő gyermekek gyakrabban szimulálnak, mert szüleiktől is azt látják, hogy a stressz kapcsán fájdalmakra panaszkodnak. A gyerekek panaszai sokszor a szülőkét utánozzák. Ha az anya fejfájásra panaszkodik a fizetés előtti napokban, akkor a gyereknek is fájni fog a feje a dolgozat előtt. Nehéz megállapítani, hogy a fájdalom oka a szorongás-e. Ha ismerős a probléma, keressen fel szakembert, magának, és gyermeke számára is. A szorongás és a depresszió kezelésével enyhülhetnek a panaszok.

Ha meggyőződött arról, hogy a szabadnap célja a lógás, ne erősítse meg gyermekében a „beteg viselkedést”. Mi számít megerősítésnek? „Itt a forró tea, ülj le a tévé elé.” Ilyenkor sokkal jobb dolog otthon maradni, mint iskolába menni, és a gyermeke legközelebb is megpróbálja becsapni Önt. Ha viszont tényleg beteg a kicsi, a tea és a szeretet feltétlenül szükséges a gyógyulás előtt.

gyermek, betegség, szimulálás

2017-12-17 22:46:16

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop