Hirdetés

Kampány indult a fejlődési rendellenességek államilag finanszírozott korai szűréséért

Kampány indult a fejlődési rendellenességek államilag finanszírozott korai szűréséért - közölte a kampányt életre hívó Babagenetika Egyesület elnöke az MTI-vel.

fejlődési rendellenesség, szűrés |

MTI Hírek13 | MTI

Sevcsik M. Anna elmondta: a tapasztalat az, hogy nem kapnak elég információt a nők a várandósság idején az elérhető vizsgálatokról. Azt szeretnék elérni, hogy a kismamák alanyi jogon, térítésmentesen juthassanak hozzá a különböző diagnosztikákhoz.

Hangsúlyozta, nem a vizsgálatok kötelezővé tételét szeretnék elérni, de úgy látják, hogy nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak a teljes vizsgálatsort.

Céljuk továbbá felhívni a figyelmet a genetikai vizsgálatok fontosságára, mert óriási szerepet játszanak abban, hogy a szülők időben megismerjék születendő gyermeküket, megismerjék az esetleges alternatív állapottal együtt járó életformát, és a szülőkkel együtt az orvosok is fel tudjanak készülni arra, ha az újszülöttnek esetleg speciális ellátásra lesz szüksége, akár azonnal a megszületése után.

Tapasztalataik azt mutatják, hogy a terhesgondozás során a tájékoztatás sok esetben csak a kötelező vizsgálatokra terjed ki, a választható szűrésekkel kapcsolatban nem vagy alig kapnak információkat a kismamák. Ez azért jelent gondot, mert a kötelező vizsgálatokkal nem ismerhető fel minden súlyos probléma, csak a gyakoribbak - ismertette az egyesület elnöke.

Hozzátette: az egyesület akkor is próbál segítséget, támogatást nyújtani, ha valakinél a genetikai eredmény eltérést mutat, elismert szakemberek közreműködésével biztosítva a támogató közeget.

A témában szombaton szakmai napot rendeznek genetikus, nőgyógyász, védőnő, gyermekorvos részvételével. A kampányhoz egyelőre online módon lehet csatlakozni, a szervezők a kampányban megfogalmazottakat szeretnék eljuttatni a döntéshozókhoz is.

fejlődési rendellenesség, szűrés

2016-10-26 16:52:49

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop