Hirdetés

A figyelemhiányos, hiperaktív gyerekeknél gyakoribb az alvászavar

A figyelemhiányos, hiperaktív gyerekek kevesebbet alszanak, és nehezebben alszanak el. A szülőknek oda kell figyelniük, és gondoskodniuk kell arról, hogy az ADHD-s gyerek mindig azonos időben, és ne túl későn kerüljön ágyba, ám önmagában ez még nem tesz csodát. Az alvászavarokat a szakemberek nem tartják az ADHD okának, de a kialvatlanság fokozhatja a tüneteket.

hiperaktívitás, figyelemhiány, ADHD |

InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.

Montreali kutatók 15 ADHD-s gyerek alvási szokásait hasonlították össze 23 ADHD-ban nem szenvedő gyerekéivel. A hordozható szomnográfot a gyerekek otthon használták. A kutatók megállapították, mennyi idő alatt sikerül a gyerekeknek elaludniuk, mennyit alszanak, és mennyi időt töltenek el az ún. REM-fázisban.

Kiderült, hogy a figyelemhiányos-hiperaktív gyerekek átlagosan fél órával kevesebbet alszanak, és 15 perccel rövidebb ideig vannak REM-fázisban. A REM-fázist általában az álmodási fázisnak tartják, de az még nem tisztázott, miért van ennek akkora szerepe. Valószínűnek tűnik, hogy az agy információ-feldolgozási képességével van összefüggésben.

Minden gyerek más és más, nincsenek általános szabályok az alvászavarokra sem. Az azonban bizonyos, hogy sokat segít, ha a gyerek minden este ugyanakkor megy aludni, és alvás előtt hagyunk neki egy kis időt, amit nyugodt játszással, beszélgetéssel tölthet el. Ne igyon koffeintartalmú italokat lefekvés előtt. Mivel a legtöbb ADHD-s gyerek rendezetlen családi körülmények között él, sokszor nem könnyű betartani ezeket az egyszerű szabályokat sem.

Health.com
hiperaktívitás, figyelemhiány, ADHD

2009-03-07 22:26:22

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop