Hirdetés

Az élelmiszeradalékok hiperaktivitást okoznak

Az akadémiai orvoslás hosszú ideig nem vette figyelembe azt, hogy a mesterséges színezékek és tartósítószerek szerepet játszhatnak a hiperaktivitásban. Most azonban a helyzet változóban van.

hiperaktivitás, figyelemhiány, ADHD |

InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.

A British Medical Journal-ban megjelent szerkesztőségi cikkben Andrew Kemp ausztrál gyermekgyógyász professzor azt írja, hogy az élelmiszer-adalékok kivonása az étrendből részét kell, hogy képezze a figyelemhiányos-hiperaktív rendellenességben (ADHD) szenvedő gyerekek kezelésének.

Egy közelmúltban végzett kontrollált vizsgálatban ugyanis megállapították, hogy egészséges gyermekek hiperaktívak lettek, és rövidebb ideig tudtak összpontosítani, ha sok színezéket és nátrium-benzoát tartósítót tartalmazó élelmiszert fogyasztottak. A vizsgálatban 297 brit gyermek vett részt, életkoruk 3 vagy 8-9 év volt; étrendjüket 6 héten át szigorúan szabályozták.

Kemp professzor szerint arra is számos vizsgálat utal, hogy az étrendi változtatások enyhítették a gyerekek ADHD-tüneteit. – Lehet, hogy nem mindenkinél működik, de ez igen sok kezelés esetében van így – mondja Kemp. – Az étrend módosítása olyasmi, amit minden szülő megpróbálhat, ha el akarja kerülni gyermeke gyógyszeres kezelését.

Az Egyesült Államokban 4,7 millió gyermek szenved ADHD-ben, a fiúk 9,5, a lányoknak pedig 5,9 százaléka. Leggyakrabban gyógyszerekkel kezelik, de alkalmaznak család- és viselkedésterápiát is. Kemp professzor szerint, noha több vizsgálat mutatja, hogy az étrend módosítása hasznosabb, mint a viselkedésterápia, előbbit nemigen alkalmazzák, csupán alternatív megoldásként veszik számításba.

Más szakemberek azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy egyes tartósítószerek mellőzése megint más problémákat vethet fel.

hiperaktivitás, figyelemhiány, ADHD

2008-05-26 08:26:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop