Hirdetés

Étvágytalan a kislányom - 22 hónapos kislány

Elkeseredett anyuka vagyok. A kislányom 22 hónapos. Fél évvel ezelőtt még igen jól evő baba volt, ez év májusától étvágya hónapról-hónapra csökken. 14 kg a súlya. Igen masszív, erős csontozatú baba, szerintem egyáltalán nem kövér. Több orvosnál jártunk már (gyermekorvosok), de további kivizsgálásokra nem jutottunk tovább, mivel ha meglátják a lányomat, elküldenek, hogy a lányom jó húsban van, egészséges, ne akarjam, hogy többet egyen.
Csakhogy lányom reggel, este fogadja el a tápszert (Beba 3) napközben már szinte semmit sem eszik, vannak napok, amikor 2-3 kanál levest és egy kicsi joghurtot elfogad, de általában marad a tápszer. Régen a tápszer mellett is jóízűen fogyasztotta a főtt ételeket. Nyáron ráfogták a melegre, most október van, és nem akar enni.
Sokan pszichés okokra is hivatkoznak, mivel 2 hete elkezdtünk bölcsődébe járni, ott sem fogad el egy falat ételt sem, de ha hazamegyünk akkor sem eszik. Nehezen viseli mellette, hogy édesapját is csak hétvégén látja (dolgozik), tudom, hogy sok változás érte az elmúlt hetekben, sok mindenhez alkalmazkodnia kellene, de kérdés, hogyan segíthetek a kislányomnak? Helyre fog állni a táplálkozása valaha? Esetleg valami betegség áll mögötte? Mint anya, teljes kudarcot vallottam, tehetetlen vagyok, nem tudom, mi lehet igazán az oka, és én hol ronthattam el, ha elrontottam.
Kérem, segítsen, amennyiben mód, és lehetősége van rá! Hová fordulhatok tanácsért?

|

Az Orvos válaszol - Dr. Vígh Elek 2008 ;13(októberi)   InforMed | Vígh, E.

Kedves Anyuka!
Egy nagyon gyakori problémára irányította a figyelmet kérdésével. A felnőttek jelentős része (itt nyilván nem részletezhető okokból) elvesztette természetes, ösztönös képességét arra, hogy a szervezete mennyiségi és minőségi igénye szerint vegyen táplálékot magához. Az egészséges, jól fejlődő gyermekek még rendelkeznek ezzel, vagyis az a legjobb nekik, ha ezt a problémát nem tekintjük problémának.
A szülők elképzelései a gyermekük táplálékfelvételi igényeiről általában köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.
Másrészt meg minden erőltetés, noszogatás, macerálás éppen ellenkező hatást vált ki, az evést övező érzelmi viharok, feszültségek pedig még inkább rontják a helyzetet. Hallgasson a tapasztalt gyermekorvosok egybehangzó véleményére, vagyis egyszerűen hagyja nem enni a kislányát. Meglepően gyorsan meg lehet az eredménye.
Üdvözlettel

2008-10-14 14:01:30

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop