Hirdetés

ENSZ-jelentés: egymillió csecsemő hal meg évente a születése napján

Egymillió csecsemő hal meg évente a születését követő 24 órában többnyire megelőzhető okok miatt - derül ki a gyermekhalandóságról frissen kiadott ENSZ-jelentésből.

csecsemőhalál, gyermekhalandóság |

MTI Hírek11

A szülés előtt, alatt és közvetlenül utána végzett egyszerű, költséghatékony beavatkozásokkal sok halálozás elkerülhető lehetne - olvasható az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) Elkötelezetten a gyermekek életben maradásáért: egy megújított ígéret című friss, 2014-es jelentésében. A dokumentum a második abban a sorban, amely a gyermekhalandóság adatait követi.

"Az adatokból világosan kiderül: látványosan nőnek a csecsemő életkilátásai, ha az édesanya a várandósság és a szülés idején magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz jut. Különlegesen oda kell figyelni arra, hogy a legkiszolgáltatottabb rétegek is részesüljenek benne" - írta közleményében Geeta Rao Gupta, az UNICEF helyettes ügyvezetője.

Az ötéves kor alatt meghalt gyermekek száma 1990 óta felére, 12,7 millióról 6,3 millióra csökkent. A jelentés szerint azonban maradt még tennivaló: az újszülött élete első 28 napjában a legesendőbb, és ebben az időszakban majdnem 2,8 millió gyermek hal meg évente.

Az egészségügyi ellátásban a szülés körüli kritikus időszakban esett hibák jelentősen hozzájárulnak a szükségtelen halálozások nagy számához - olvasható a jelentésben.

A baba esélyeit az anya iskolázottsága és életkora is erősen befolyásolja. Az iskolázatlan anyák gyermekeinek halandósága majdnem kétszer olyan magas, mint a középiskolai vagy annál magasabb fokozattal rendelkező nők gyermekeié.

A kismamák körülbelül fele nem jut hozzá a terhesgondozás idejére ajánlott, minimum négy vizsgálathoz. A szülés alatti szövődmények számlájára írható világszerte az újszülötthalálok mintegy negyede. A világon minden harmadik baba - körülbelül 44 millió - jött a világra megfelelő egészségügyi segítség nélkül 2012-ben.

Bizonyítékok támasztják alá, hogy a születés utáni egy órán belül kapott anyatej 44 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát, ennek ellenére az újszülöttek kevesebb mint fele részesül az azonnali szoptatás előnyeiben.

A jelentés azt is hangsúlyozza, hogy a fejlődő országokban - Fekete-Afrika kivételével - mindenütt gyorsabban csökken az öt év alatti gyermekek halálozási rátája, mint a gazdag országokban, így tovább mérséklődik a köztük lévő különbség.

A Megújított ígéret elnevezésű mozgalmat Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár indította el, hogy javítsa a nők és a gyermekek egészségi állapotát, és csökkentse a megelőzhető anyai és gyermekhalálozások számát.

csecsemőhalál, gyermekhalandóság

2014-09-17 22:18:11

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop