Hirdetés

Az agyhártyagyulladás egyik változata szinte teljesen megszűnt Afrikában

Az agyhártyagyulladás egyik változatát, a meningitis A-t szinte teljesen kiirtották Afrikában egy új vakcina segítségével - állapította meg egy friss tanulmány.

agyhártyagyulladás, meningitis A, Afrika |

MTI Hírek12

A Clinical Infectious Diseases című szaklapban ismertetett kutatás szerint egy nagy szabású védőoltási kampány után Afrika nagy részén szinte teljesen eltűnt a súlyos kór. A 26 érintett országban 2013-ban már csak négy esetet jelentettek - olvasható a tanulmányban.

A térségben több mint 220 millió ember kapta meg az újonnan kifejlesztett védőoltást. "Ahol a vakcinát alkalmazták, ott megszűnt a betegség" - írták a kutatók.

Az 1996-os pusztító járvány idején mintegy 25 ezren estek a kór áldozatául, a betegség 2009-es kitörése csak Nigériában és Nigerben nagyjából ezer emberéletet követelt.

A halálos járványok megelőzésére az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és a PATH nonprofit szervezet új vakcina kifejlesztésével bízott meg egy indiai gyógyszercéget. A MenAfriVac nevű új szer lehetővé tette a preventív oltási kampányt. Az oltóanyag adagonkénti ára az eddigi szerek töredéke, csak 50 cent (146 forint).

Az agyhártyagyulladást legtöbbször a meningococcus baktérium okozza. Megfelelő antibiotikumos kezelés nélkül az esetek fele végződik halállal a WHO adatai alapján. Európában nagyon ritka a meningitis A.

agyhártyagyulladás, meningitis A, Afrika

2015-11-11 16:55:17

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop