Hirdetés

Csaknem kétezer kanyarós megbetegedést észleltek Olaszországban az év eleje óta

Mintegy 1920 kanyarós megbetegedést észleltek Olaszországban az év első négy hónapjában, ami 523 százalékkal több mint a tavalyi év első négy hónapjában regisztrált megbetegedések száma - jelentették az olasz egészségügyi hatóságok csütörtökön.

kanyaró, morbilli, kanyarófertőzés, Olaszország |

MTI Hírek13 | MTI

Az adatok nem sokkal azután kerültek nyilvánosságra, hogy a The New York Times (NYT) című amerikai napilap egyik vezércikke azzal vádolta meg a fő olasz ellenzéki pártot, a populista Öt Csillag Mozgalmat (M5S), hogy aktív oltásellenes kampányt folytat. A NYT cikkét Beppe Grillo, az M5S párt vezetője "álhírnek" nevezte.

A betegséggel érintkezők 88 százaléka nem részesült korábban védőoltásban, és 73 százalékuk 15 éves, vagy annál fiatalabb. 176 esetet egészségügyi dolgozók között jegyeztek fel - írta közlönyében az olasz nemzeti egészségügyi intézet és egészségügyi minisztérium.

"Az adatok nagyon aggasztóak, különösen a komoly veszélyt jelentő - egyes politikai erők által támogatott - áltudományos félretájékoztatás árnyékában, mely sok embert vezetett ahhoz, hogy elutasítsa a védőltásokat" - közölte Beatrice Lorenzin egészségügyi miniszter az ANSA olasz hírügynökséggel.

Korábban a kanyarós esetek növekedéséről számoltak be Olaszország mellett Németországban is, egy ember pedig Portugáliában halt meg a betegség miatt. Ezt követően Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős tagja Twitter-bejegyzésében bírálta élesen a védőoltást ellenzőket.

Az M5S vezető tisztségviselői hiteltelen tanulmányokra hivatkozva utaltak arra, hogy az oltóanyagok az egészségre károsak lehetnek és autizmust okozhatnak, és a kötelező védőoltás ellen kampányoltak. Grillo csütörtöki blogbejegyzésében egy cikket tett közzé, melyben egy szakértő cáfolta, hogy kapcsolat állna fent a védőoltás és az autizmus között, ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy az egészségügynek az emberekre kell bíznia azt, hogy milyen védőoltásokat kívánnak beadatni magukat, leszámítva a legsúlyosabb betegségek elleni oltásokat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a kanyaróoltás "biztonságos, hatékony és olcsó" és 20,3 millió lehetséges halálesetet akadályozott meg 2000 és 2015 között a különböző becslések szerint. A kanyaró kapcsán a leginkább veszélyeztetettnek a védőoltással nem rendelkező kisgyermekek és várandós nők számítanak, a betegség köhögés, tüsszentés útján, továbbá a fertőzöttel való szoros kapcsolat vagy a fertőzött testrészek közvetlen érintésével terjed a WHO figyelmeztetése szerint.

kanyaró, morbilli, kanyarófertőzés, Olaszország

2017-05-05 20:18:18

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop