Hirdetés

Három éve nem jelentettek járványos gyermekbénulást Indiából

Három éve nem jelentettek járványos gyermekbénulást Indiából - közölte hétfőn a gyermekbénulás felszámolását célul kitűző Global Polio Eradication Initiative (GPEI) nevű szervezet.

járványos gyermekbénulás, poliovírus, poliomyelitis |

MTI Hírek11

Három évvel az utolsó regisztrált megbetegedés után az Egészségügyi Világszervezet (WHO) márciusban hivatalosan is gyermekbénulás-mentessé nyilváníthatja az országot, ha sikerül megerősíteni, hogy nem maradtak lappangó esetek.

A járványos gyermekbénulást (poliomyelitis) a poliovírus okozza, mely elsősorban széklet útján terjed, kisebb mértékben cseppfertőzéssel, fertőzött élelmiszerekkel vagy vízzel. Jellemzően öt év alatti gyermekeket sújt, a központi idegrendszert támadja meg, bénulást, izomsorvadást és időnként halált okoz.

A szájon át, cseppek formájában beadott vakcinával, a Sabin-cseppekkel megelőzhető kór a világ legtöbb országából már teljesen eltűnt, ám egyes államokban, köztük Nigériában, Afganisztánban és Pakisztánban továbbra is fertőz.

Néhány éve úgy tűnt, Indiában lesz a legnehezebb leküzdeni a betegséget, hiszen a sűrűn lakott országban az összes öt év alatti gyermek megtalálását és beoltását rendkívül megnehezítette a nagy mértékű szegénység, a népesség intenzív vándorlása és a közegészségügyi rendszer gyengesége - olvasható a GPEI közleményében.

A gyermekparalízis legyőzése India második nagy egészségügyi vívmánya: 1980-ban hosszan tartó immunizálási kampánnyal szüntették meg a himlő előfordulását.

A gyermekbénulásos esetek száma 1985-ben 150 ezer, 1991-ben 6028, 2009-ben 741 volt. Mintegy 2,5 millió önkéntes, orvos és egészségügyi dolgozó kezdett az utolsó falut is magában foglaló, három éven át tartó oltási akcióba, amelynek során körülbelül 172 millió öt év alatti gyermeknek adták be a vakcinát. Egy évvel később már csak 42 gyermekbénulásos esetet jelentettek, az utolsó poliofertőzést pedig 2011-ben regisztrálták Kelet-Indiában.

Egy évig nem történt új megbetegedés, ezért 2012-ben a WHO levette Indiát azoknak az országoknak a listájáról, ahol a poliovírus fertőz.

Az indiai egészségügyi hatóságokat most az aggasztja, hogy a kórokozó a szomszédos Pakisztánból újra bejuthat az országba, ezért két határátkelőnél immunizációs sátrakat állítottak fel, hogy minden közúton és vasúton érkező gyermek megkaphassa a vakcinát.

Decemberben az indiai hatóságok bejelentették, a Pakisztánból Indiába utazni készülőknek bizonyítaniuk kell, hogy indulásuk előtt legalább hat héttel megkapták a Sabin-cseppeket. Noha Kenyában már 1984-ben megszűnt a gyermekparalízis, tavaly mégis körülbelül tíz esetet regisztráltak, főként az ország menekülteket befogadó északi részéről. A Kenyából Indiába utazóknak is azt mondták, indulás előtt legalább hat héttel meg kell kapniuk a vakcinát.

járványos gyermekbénulás, poliovírus, poliomyelitis

2014-01-13 22:41:57

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop