Hirdetés

Skarlát (Vörheny, scarlatina)

Nő az invazív A-csoportú strep fertőzések száma a gyermekek körében az Egyesült Államokban. A fertőzések közé tartozik a nekrotizáló fasciitis és a streptococcus toxikus sokk szindróma.

skarlát vörheny |

InforMed Hírek29   InforMed | Szendei, Á.

Kép: Freepik

Az embereknek mindössze 30-40%-a fogékony a fertőzéssel szemben. Nagyvárosokban az összlakosság már gyermekkorban átfertőződik és immunitásra tesz szert. A betegség a beteg emberről és a nem beteg csírahordozóról cseppfertőzés útján, ritkán fertőzött tárgyak közvetítésével terjed.  

Tünetek

A lappangási idő átlagban 1-8 nap. Ezután láz, hidegrázás, torokfájás vezeti be a betegséget és 12-3648 óra alatt megjelenik a jellegzetes kiütés is. Először a nyakon, mellen, könyöktájon, lágyékhajlatban, hónaljban mutatkozik és ezután terjed el az egész bőrön. A pontszerű kiütés nyomásra elhalványodik. Az arcon nincsen pontszerű kiütés, csupán erős kipirulás. A száj körül viaszosan halvány, háromszög alakú terület látható. A lágyszájpad és a mandulák rendszerint vörösek és duzzadtak. A nyelvet lepedék fedi, de széle élénk vörös.

A lepedék leválása után a nyelvszemölcsök vörösen kiduzzadnak, ez az ún. skarlátos "málnanyelv", ami 6-8 napig tart. A bőrkiütés enyhe esetben 2-3 napig, súlyosabb esetben 8-9 napig látható. Ha nem részesül a beteg penicillinkezelésben, a bőr a negyedikötödik napon (először a nyakon) nagy lemezekben hámlani kezd. Enyhe esetekben a lemezszerű hámlás csak a tenyéren és a talpon észlelhető.

Szövődmény

A nyaki nyirokcsomók és a középfül gennyes gyulladása, ritkán szív- és vesegyulladás fordul elő.

Gyógyítás

A sztreptokokkuszok el1en hatásos a penicillinkezelés. Ha (ritkán) a beteg penicillinérzékeny, más sztreptokokkusz ellenes szert használnak. Súlyos esetben speciális, a toxint közömbösítő vérsavót adnak. A harmadik hét végéig ágynyugalomra és könnyű vegyes étrendre van szüksége a betegnek. Az esetleges veseszövődmény felismerése céljából a beteg vizeletét vizsgálatokkal ellenőrizni kell.

Megelőzés.

A skarlátos beteget, ha nem kapott penicillint, 30 napig, ha kapott, 6 napig kell elkülöníteni. A kórterembe csak az ápoló, az orvos vagy családtag léphet be, nekik is köpenyt és maszkot kell felvenniük az ajtóban. Az otthon ápolt beteget a penicillinkúra negyedik napján kell megfürdetni, fejét és haját szappannal jól megmosni, ágyneműjét és ruháját váltani. Ugyanezt a hatodik napon megismétlik és záró-fertőtlenítést végeznek. A lábadozó gyereket a betegség 22, és 42. napján, a területileg illetékes rendelőintézetben szakorvos vizsgálatnak kell alávetni.

A hozzátartozókat 8 napra eltiltják a tejkezeléstől és sebészeti vagy szülészeti osztályon való ténykedéstől. Olyan gyermekközösség tagjait, amelyben vörheny eset fordult elő, 8 napig zárlat alatt kell tartani és szűkség esetén védőoltásban vagy 3 napi penicillin-kezelésben kell részesíteni.

skarlát vörheny

2023-05-10 17:48:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop