Hirdetés

WHO-jelentés: öt gyerekből egy nem kapja meg az életmentő védőoltásokat

Genf, 2015. április 23., csütörtök (MTI/Hszinhua) - Öt gyerekből egy nem kapja meg a szükséges életmentő védőoltásokat a világon, a 2015-re kitűzött globális vakcinációs célkitűzések tehát messze vannak a megvalósulástól - állapította meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) friss jelentése.

védőoltás, globális vakcináció, immunizáció |

MTI Hírek12

A dokumentum az április 24. és 30. között zajló immunizációs világhétre látott napvilágot.

Becslések szerint évente mintegy 1,5 millió haláleset lehetne kivédhető a megfelelő védőoltásokkal - mondta Stephane Dujarric, az ENSZ szóvivője. A jelentés rámutat, hogy majdnem 22 millió gyerek nem kapta meg a diftéria-tetanusz-szamárköhögés elleni védőoltás szükséges három adagját 2013-ban.

A WHO-nak mind a 194 tagállama támogatta 2012-ben a globális vakcináció akciótervét (GVAP), amellyel azt akarták biztosítani, hogy senki se maradjon ki a létfontosságú immunizációból.

Egy független értékelés szerint azonban a 2015-re kitűzött hat vakcinációs cél közül csak egy halad megfelelően - az, amely az új és kevéssé kihasznált védőoltások elterjesztését célozza.

Sok országban tört ki kanyarójárvány, ami veszélyezteti azt a GVAP-célkitűzést is, hogy 2015 végére ez a betegség ne létezzen a világon.

Az 1970-es évek közepén kezdődött globális immunizációs együttműködés látványos eredményeket ért el a világ sok országában: helyenként csak 5 százalékos volt átoltottság, amely 2013-ra sok országban elérte a több mint 80 százalékot.

A WHO becslései szerint az immunizáció ma 2-3 millió halálozást előz meg évente, és ennél is több embert óv meg a betegségektől és az egészségkárosodástól.

védőoltás, globális vakcináció, immunizáció

2015-04-23 22:10:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop