Hirdetés

A terápiás együttműködésről

Az Európai Unió Gyógyszerészeti Szervezetének tanulmánya szerint a nem megfelelő gyógyszeralkalmazás és a beteg-együttműködés hiánya akár 200 ezer ember halálát is okozhatja az Európai Unióban.

terápiás együttműködés, gyógyszeralkalmazás, beteg-együttműködés |

InforMed Hírek14   InforMed | Hankó, B.


A krónikus betegek fele tér el az orvosa által javasolt kezeléstől – mondja Dr. Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának főgyógyszerésze.

Az Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara és az egri Eszterházy Károly Főiskola közös kutatása szerint minden ötödik beteg mulasztotta el legalább egyszer bevenni a gyógyszerét a vizsgálat előtti két hétben, tíz százalékuk pedig előző nap szegte meg így a terápiás előírást.

A másik véglet is előfordult, voltak, akik azt mondták, hogy az előírtnál több gyógyszert vesznek be.

A krónikus terápiák esetében már a kezelés elején jelentős a lemorzsolódás, és egyéves viszonylatban tovább romlanak az eredmények, messze elmaradva az optimálistól.

A hazai gyógyszerkiváltási adatok felmérésén alapuló vizsgálati eredményekre hivatkozva Hankó Balázs kiemelte, hogy a szív- érrendszeri betegségek kezelésében gyakran alkalmazott lipidszint csökkentők esetében a legszembetűnőbb ez a tendencia: a betegek alig több mint az ötöde váltotta ki a készítményét egy évvel a terápia megkezdése után.

Csontritkulás esetében 30 százalék a terápiahűség, de a 2-es típusú cukorbetegek közül is csak minden második együttműködő.

A kutatásban 340 olyan beteg vett részt, akik valamilyen vényköteles gyógyszert szedtek. Közülük minden második mondta azt, hogy előfordul vele néha, hogy elfelejti bevenni a gyógyszerét, és minden hatodikkal esett már meg az, hogy utazáskor nem vitte magával a készítményét. Ezek a jellemzően nem szándékos terápiaszegések.

Olyanok is vannak persze, akik tudatosan, például az észlelt mellékhatások miatt, gyakran az orvos tájékoztatása nélkül hagyják félbe a kezelést. A felmérés szerint ez minden harmadik betegnél előfordult már. Ez pedig azért is veszélyes, mert a kezelő úgy értékelheti, hogy a betegnél nem hatásos az adott készítmény, ezért új szert kell neki felírni.

Nem csak az okozhat gondot, ha az előírtnál rövidebb ideig vagy kisebb dózisban szedjük a készítményeket. Olyan betegek is vannak, akik megemelik a gyógyszer mennyiségét, előfordulhat ez akár a cukorbetegség, egyes tüdőbetegségek vagy a fájdalomcsillapítók esetében is.

Az is gyakori, hogy az alkalmazás körülményei nem megfelelőek, példaként az inhalációs vagy az öninjekció formájában beadott készítményeket említi a gyógyszerész.

Vannak olyan gyógyszerek, amelyeket az optimális hatás és a mellékhatások csökkentése miatt bizonyos napszakhoz kell illeszteni, vagy a felszívódás miatt figyelni kell arra, hogy az étkezéshez viszonyítva mikor vesszük be őket. Ezek esetében is gyakran térnek el az ajánlásoktól a betegek. A nem megfelelő gyógyszeralkalmazás és a beteg-együttműködés hiánya miatt évente akár 200 ezer ember is meghalhat az Európai Unióban.

terápiás együttműködés, gyógyszeralkalmazás, beteg-együttműködés

2016-05-27 15:35:32

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop