Az ibuprofen-készítmények is növelhetik a szívinfarktus kockázatát

A forgalomból kivont Cox-2 gátlókkal (Vioxx, Bextra) szemben az ibuprofent és a naproxent szívbarátabbnak tartották eddig, de egy tanulmány szerint ezek is növelik a szívinfarktus kockázatát.

NSAID, rizikó, szívinfarktus, ibuprofen, naqproxen | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

A vizsgálatot az angliai Nottinghamben végezték, és a kutatók kimutatták, hogy a Vioxx 32 százalékkal növeli az infarktus kockázatát. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az ibuprofen (olyan márkaneveken, mint pl. az Advil és a Motrin) szintén 24 százalékos kockázatnövekedéssel jár.

A diclofenac (többek közt az Arthrotec, Cataflam és Voltaren) 55 százalékkal növelte a szívroham kockázatát. A Naproxent (Aleve) szintén összefüggésbe hozták a nagyobb rizikóval, de a kapcsolat nem volt erős.

Korábbi tanulmányok nem mutattak ki kapcsolatot a fájdalomcsillapítók alkalomszerű használata és a szívinfarktus között. A kutatók azt tanácsolják, hogy a vény nélküli fájdalomcsillapítót ne szedjük 10 napnál tovább orvosi felügyelet nélkül.

Egy másik, Kanadában lefolytatott kísérlet szerint idősebb, már szívbeteg egyéneknél a Celebrex (napjainkban is kapható Cox-2 inhibitor) biztonságosabb a Vioxxnál, sőt, még a hagyományos gyulladáscsökkentőknél is.

Az angol tanulmányban 9218 szívinfarktust elszenvedett beteg adatait vetették egybe 86 349 nem szívbeteg adataival. Kiderült, hogy azok, akiknek infarktusuk volt, sokkal gyakrabban szedtek rendszeresen gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítókat (NSAID-okat). Azt is megállapították, hogy a kis dózisú aszpirin szedése nem befolyásolta az eredményeket.

– A betegek azért szednek fájdalomcsillapítókat, mert fájdalmaik vannak – mondja az angol kutató. – Végül is össze kell vetnünk az előnyöket és a kockázatokat. Egy fiatal arthritises betegnél kicsi a kockázat, így itt a 30 százalékos kockázatnövekedés sem mondható nagynak, a kibírhatatlan fájdalom viszont rontja az életminőséget. Mérlegre kell tehát tenni a fájdalom nélküli élet lehetőségét a mellékhatások kockázatával. Azt javasoljuk a betegeknek, hogy ne essenek pánikba, és csupán a tanulmány eredményei alapján ne hagyják abba a kezelést.

| NSAID, rizikó, szívinfarktus, ibuprofen, naqproxen
2016-02-22 09:51:47


Visszahívja egy antipszichotikum egyik gyártási tételét a gyógyszerészeti intézet

Lehetséges gyógyszercsere miatt visszahívja a lakosságtól a Scippa antipszichotikum egyik gyártási tételét (H65102A) az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészs...


Alvászavart okozó gyógyszerek

Előfordul, hogy nem találunk magyarázatot arra, miért forgolódunk álmatlanul egész éjjel. Ha nincs nyilvánvaló fizikai vagy érzelmi ok, lehet, hogy a gyógyszer a bűnö...


Majdnem 12 ezer fontért kelt el a penészminta, melyből a penicillint felfedezték

Majdnem 12 ezer fontért kelt el a kiszáradt, majdnem 90 éves penészminta, amelyből Alexander Fleming kivonta a penicillint.


Bezártak két budapesti patikát illegális gyógyszerkereskedelem miatt

Illegális gyógyszerkereskedelmi tevékenység miatt bezáratott két budapesti gyógyszertárat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) -...


Antibiotikum miatt szaporodnak a szuperbaktériumok

Külföldről érkezett baktériumklónok miatt szaporodnak a multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló baktériumok okozta kórházi fertőzések - írta a Ma...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^