Hirdetés

Gépjárművezetés gyógyszerekkel?

Az alkoholfogyasztásra vonatkozó zéró tolerancia 2008-as bevezetése óta az ittas állapotban történt balesetek száma csökkent, de vajon mi a helyzet a gyógyszerek hatása alatt bekövetkezett balesetekkel?

baleset, gyógyszer, gépjárműbaleset, reakcióidő gyógyszerek okozta csökkenése |

InforMed Hírek14   InforMed


Egyelőre nincs olyan statisztikai adat, amely rámutatna, hogy a gépjárműbalesetet vagy bármilyen gépek kezeléséből eredő balesetet esetleg a reakcióidő gyógyszerek okozta csökkenése okozta volna.

Tudható, hogy számos gyógyszer, illetve gyógyszer-kölcsönhatás csökkentheti a vezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges éberséget, reakcióidőt. A figyelmeztetések hátterében igen sok esetben az áll, hogy a gyógyszer közvetlenül befolyásolja a központi idegrendszer működését, mint például nyugtatók, altatók esetében.

Számos esetben azonban a hatás áttételes, azaz például a vérnyomás csökkenése vagy a vércukor csökkenése miatt következhet be a központi idegrendszer kóros működése.

Mindezeket leginkább a kezdetek kezdetén, egyénre szabva kell figyelembe venni; célszerű, ha például egy kamionsofőr a kezelés kezdetének napjaiban munkaszüneti napokon van. Egy idős ember esetében a gyógyszerszedés kezdetekor a fokozott felügyelet biztosítására érdemes ügyelnie a családnak.

A gyógyszerterápia beállítása során számos tényezőt szükséges mérlegelnie a kezelőorvosnak, az MDD 2002 Kft. gyógyszeradatbázis- és szoftverfejlesztő cégként éppen ezért új, figyelmeztető piktogramot helyezett el a forgalomban lévő gyógyszerek listája mellé, így könnyen áttekinthető, hogy melyek azok a vényköteles, illetve vény nélkül kapható gyógyszerek, amelyek befolyásolhatják a gépjárművezetést, illetve a gépek kezelésének képességét.
Az alkalmazási előiratok gépjárművezetés tilalmára vonatkozó figyelmeztetései az alábbiak szerint kerültek feldolgozásra:

0 Nem értelmezhető.
1 Nem valószínű, hogy befolyásolja.
2 Egyénileg/enyhe mértékben/átmenetileg befolyásolhatja.
3 Valószínű, hogy befolyásolja.
4 Jelentősen befolyásolhatja: eltiltás célszerű.


Nagyításhoz kattintson ide

Ezen kívül a szoftverben az alkalmazási előiratok megjelenítése is külön fejezetekre van bontva, ezek között külön a gépek üzemeltetésére vonatkozó résznél találhatjuk a figyelmeztetéseket.

A szoftver egyéb funkciói

Alkalmazási előiratok; jogszabályok; protokollok; többszintű gyógyszerkölcsönhatás-vizsgálat; gyógyszerallergiára vonatkozó figyelmeztetések; terhességre,szoptatásra vonatkozó figyelmeztetések; BNO adatbázis-szinonima szótáras és töredékszavakra vonatkozó keresés; BNO kódokhoz kapcsolódó gyógyszerek; keresés a gyógyszerek morfológiai jellemzője alapján formára és színre is; GYSE adatbázis; OÉTI által notifikált étrend-kiegészítő adatbázis; helyettesíthető készítmények; tablettafotók; laboradatok; kötelező tanfolyamok listája(OFTEX); oltási naptár; Új! gépjárművezetésre vonatkozó figyelmeztetések.

Az egyedi, orvosszakmai információkat tartalmazó RP-info szoftvert a MOK ingyenesen biztosítja tagjainak.
A programot már több ezer orvos letöltötte, próbálja ki Ön is!

RP-info letöltése

baleset, gyógyszer, gépjárműbaleset, reakcióidő gyógyszerek okozta csökkenése

2017-05-29 04:45:14

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop