Hirdetés

Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége: jól halad a dobozazonosítási rendszer kifejlesztése

Magyarországon egy uniós rendelet értelmében 2019 február elsejétől működnie kell a gyógyszerek dobozonkénti azonosításának, a rendszer kidolgozása jól halad - mondta a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

dobozazonosítási rendszer, gyógyszer, dobozonkénti azonosítás |

MTI Hírek13 | MTI

Küttel Sándor elmondta: az ágazatnak kihívást jelent a dobozazonosításként ismert rendszer kötelezővé tétele. A rendszer azt biztosítja, hogy a megjelölt készítményekből csak az eredeti termék juthasson el a betegekhez.

A szereplők - a gyártói szervezetek, a gyógyszerészkamara és a gyógyszer-nagykereskedők szövetsége - a helyi ellenőrzési rendszer kidolgozását végzik.

Egy magyar gyártónak több milliárd forintos tételt is jelenthet az egyedi azonosítók generálására képes gyógyszergyártó-gépsor beszerzése - mondta Feller Antal, alelnök.

Feller Antal közlése szerint a nagykereskedőket ebből a leolvasó készülékek beszerzése, a szoftvermódosítások, a szélessávú internet biztosítása érinti. A rendszer a gyógyszerkiadás lassulásával is járhat, hiszen a gyógyszertárakban a gyógyszereket a receptekhez egyenként kell majd azonosítani - hívta fel a figyelmet. Küttel Sándor kiemelte: Magyarországon jól működő ellátási rendszer van, a betegek a megfelelő időben, helyen biztonságosan, szakszerűen tárolva hozzájutnak a számukra felírt gyógyszerhez. A vásárlókhoz hamis gyógyszer nem kerülhet, erre rendkívüli figyelmet fordítanak. Kizártnak nevezte, hogy a hivatalos csatornán bárki hamis gyógyszerhez juthasson, ez csak a hivatalos csatornák megkerülésével fordulhat elő.

Feller Antal elmondta, a szövetség hat tagvállalata a magyar gyógyszerforgalom 90 százalékát lefedi. A gyógyszerforgalom nagykereskedelmi áron 2015-ben 700 milliárd forint volt, ebből 620 milliárd forintot szállítottak a szövetség tagjai. Évente 320-330 millió doboz gyógyszert visznek a kórházakba, 2300 gyógyszertárat, 140 kórházat látnak el, és 15 ezer féle gyógyszertárban forgalmazható terméket szállítanak. Ezekből 2-3 heti készletet tartanak, így a tagok raktárában nagyjából 50 milliárd forintnak megfelelő áru van folyamatosan.

Naponta 400 gyógyszerszállító autó 100 ezer kilométert tesz meg, hogy bármely gyógyszertárban 24 órán belül elérhető legyen a betegeknek a kért gyógyszer. Közlése szerint egy-egy gyógyszertár több nagykereskedőtől naponta akár négy kiszállítást is kaphat. A gyógyszertárakból 2015-ben 260 tonna lejárt gyógyszert gyűjtöttek vissza.

René Jenny, az Európai Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a nagykereskedők szerepe kiemelt az ellátási rendszerben. A teljes termékskálát készleten tartva a gyógyszereket előfinanszírozzák, kifizetik az árát a gyártóknak, majd forgalmazzák a gyógyszertáraknak. Az európai szövetség a kontinens nagykereskedőinek ernyőszervezete, 32 országban 750 nagykereskedőt segít, tagvállalatai 140 ezer dolgozót foglalkoztatnak, 15 milliárd doboz gyógyszer és egészségügyi termék célba juttatásáért felel évente.

Küttel Sándor szerint az elmúlt öt évben folyamatosan javult a magyar patikák fizetési morálja, a piac letisztult. Részletes információjuk nincs a központi nemzeti gyógyszerellátó létrehozásáról, korábbi bejelentés szerint a kormányzat vizsgálja ennek a lehetőségét. A jól működő rendszer elemében bekövetkező bármely változás az egész rendszert érinti, sérülhet a betegek ellátása - mondta. Reményét fejezte ki, hogy megkérdezik majd a véleményüket.

Feller Antal szerint a magyar gyógyszerellátásban nincs probléma, nem indokolt az állami gyógyszer-nagykereskedelem kialakítása, ez nem teremtene jobb helyzetet.

dobozazonosítási rendszer, gyógyszer, dobozonkénti azonosítás

2016-10-26 23:48:24

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop