Hirdetés

Gyógyszer vény nélkül – ártalmatlan?

Nagy a kísértés: ha nem vagyunk jól és nincs időnk vagy kedvünk orvoshoz menni, de útba esik a patika. Mivel nincs szükség receptre, csak azt kell eldöntenünk, hogy melyik gyógyszer lenne a legalkalmasabb a panaszok ellen.

vény nélkül kapható, gyógyszer, OTC |

InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.


Bár egyszerű recept nélkül venni egy nátha elleni orvosságot vagy fájdalomcsillapítót, olyan kombinációt találni, ami pontosan a tüneteknek megfelel, nem is olyan könnyű. Az egyik mondjuk tüsszentésre, orrdugulásra és köhögés ellen jó, de nem köhögünk; a másik lázcsillapításra, orrdugulásra, orrfolyásra jó, de nem vagyunk lázasak.

Így nem csoda, hogy sokan az apróbetűs szedést a betegtájékoztató alján, mely az esetleges veszélyekre figyelmeztet, el sem olvassák.

Mik a kockázatok?

A legtöbb recept nélkül kapható gyógyszer biztonságos és hatásos, de nincs olyan gyógyszer, melynek szedése teljesen kockázatmentes. Még akkor is, ha az ajánlott adagban szedjük, és a gyógyszer azt teszi, amit tennie kell, a vény nélküli kapható gyógyszerek is okozhatnak problémákat.

Nem ritka, hogy a beteg kezelésével kapcsolatos gondot az a vény nélkül kapható gyógyszer okozza, melyet a beteg, gyakran kezelőorvosa tudta nélkül, szed. A problémák közül néhány, ami felmerülhet vény nélkül kapható gyógyszer szedése esetén.

Nem megfelelő gyógyszer kiválasztása

Ha valaki köhögéscsillapítót szed, és a köhögés asztma miatt van, valószínűtlen, hogy hasson. Ráadásul, amíg várjuk, hogy a köhögéscsillapító kifejtse hatását, az asztma súlyosbodhat. A helyes kezelés késedelme veszélyes lehet. Egy legutóbbi tanulmány azt találta, hogy pl. Candida elleni gyógyszereket szedtek tévesen olyan tünetek miatt, amelyeket bakteriális húgyúti fertőzés okozott, mely szövődményként a fertőzés ráterjedt a vesére és vesemedence gyulladáshoz vezethet

Mellékhatások

Vény nélkül kapható gyógyszerek esetén súlyos mellékhatás általában ritkán fordul elő, de a mellékhatások felléphetnek. Nizonyos gyógyszercsoportokban ezek a reakciók elég súlyosak lehetnek. Pl. az allergia ellen használt antihisztaminok álmosságot okozó hatása közismert. Idős embereknél az antihisztaminok zavartságot, szédülést, elesést okozhat. A csípőtáji törés nagy ár azért a kényelméért, hogy megpróbálják az allergiát házilag kezelni, de mégis megtörténhet.

Gyógyszerkölcsönhatások

Bármelyik gyógyszer, a vény nélkül kapható gyógyszerek is, kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel.. Bármilyen gyógyszer, aminek nyugtató hatása van, pl. az antihisztaminok mellékhatását fokozza. Például ha valaki a nyugtató hatású Xanaxot szedi, az antihisztaminnal együtt szedve a két gyógyszer mellékhatása összeadódhat, aluszékonyság, zavartság lép fel, különösen idős emberekben.

A meglévő betegség rosszabbodása

Vény nélkül kapható gyógyszerek okozhatják egy már meglévő tünet rosszabbodását. Általában ez akkor történik, amikor a fennálló betegséget még nem ismerték fel. Például, ha valakinek enyhe veseelégtelensége vagy fekélye van, ráadásul a beteg nem tud róla, mert mindkettő csendes, panaszt nem okoz, a vény nélkül kapható nem-szteroid gyulladáscsökkentők (pl. ibuprofen vagy naproxen és mások) ronthatják az állapotot.

A vény nélkül kapható gyógyszereket gyakran helytelenül szedik

A gyógyszert sokan gyakrabban szedik vagy nagyobb adagban, mint ajánlott. Egy legutóbbi közvélemény-kutatás felveti, hogy ez nem is ritka - az emberek majdnem egyharmada bevallotta, hogy az ajánlott adagnál többet szed a vény nélkül kapható gyógyszerekből.

Kettős gyógyszerelés

Néhány vény nélkül kapható gyógyszer a receptköteles gyógyszerekhez hasonló vagy azonos hatóanyagot tartalmaz, bár gyakran alacsonyabb adagot. Könnyű túladagolni egy gyógyszert, ha a hatóanyaga már benne van egy másik készítményben. Például valaki az Advilt szed fejfájásra vagy izomfájdalomra, de már szedi a vényköteles Motrint ízületi panaszokra, akkor már szed ibuprofent, és a vény nélkül kapható gyógyszer egyszerűen a teljes adagot veszélyessé fokozza.

Kiszámíthatatlan reakciók

Attól még, hogy egy gyógyszer vény nélkül kapható, a ritka és kiszámíthatatlan allergiás reakciót ezeknél is előfordulhatnak.

Akkor mégis miért adnak el gyógyszereket vény nélkül?

Ha már ennyi probléma előadódhat, akkor mégis miért kaphatók gyógyszerek vény nélkül? A recept nélküli kapható gyógyszerek fajtái és a forgalmazásukat engedélyező döntés országról országra változik. Például sok országban az antibiotikumok recept nélkül kaphatók.

A gyógyszerhatóság (Magyarországon az OGYI) gondosan áttekinti a gyógyszergyártók azon kéréseit, hogy egy adott gyógyszert vény nélküli forgalmazását engedélyezzék, és mérlegelik a kockázatokat, melyek emberek százezreinek adataiból származó kísérleti adatokra támaszkodnak, illetve áttekintik azokat a vizsgálati eredményeket, amelyek egy már vényköteles gyógyszer engedélyezése után gyűltek össze.

Gyakran azonban a klinikai vizsgálatokban résztvevő emberek teljesen egészségesek (azt a tünetet vagy állapotot kivéve, mely miatt a gyógyszert szedik), esetleg nem szednek más gyógyszert, gondosan szűrik és megfigyelik őket, míg a vény nélkül kapható gyógyszert szedőket nem.

Az igazán ritka mellékhatásokat nehéz, vagy lehetetlen lehet észlelni még a gyógyszerhatóság jóváhagyás után is, mert a kötelező mellékhatás jelentési rendszer, minden lehetséges problémát regisztrálna, létezik, de kevés a bejelentés. A fenti okok miatt a vény nélkül vásárolható gyógyszerekkel is legyünk óvatosak.

A legtöbb vény nélkül kapható gyógyszer vagy kisebb hatóanyagot tartalmazó változata egy már bevált vényköteles gyógyszernek (például ibuprofen vagy naproxen), főleg a gyakori betegségek kezelésében (például acetaminofen), vagy jól ismert, biztonságos és hatékony sok éve vény nélkül kapható gyógyszerként, mint pl. a köhögéscsillapítóként a Robitussinban, vagy pseudoephedrin orrdugulás csökkentésére.

Sok ember feltételezi, hogy egy gyógyszer recept nélkül soha nem lenne kapható, ha nem lenne biztonságos. Ez általában igaz, de gondolni kell arra, hogy minden ember egyedi, előző betegségekkel, gyógyszerszedéssel, allergiával és a gyógyszerekre adott válasszal.

A megoldás

Néhány probléma megoldása egyszerű: Olvassa el az apróbetűs szedést, szedje úgy a gyógyszereket, ahogy ezt a betegtájékoztató ajánlja, és tudjon arról, ha allergiás valamelyikre és ismerje betegségét, ha van.

Különösen figyeljen azokra a figyelmeztetésekre, melyek saját esetleges betegségére vonatkoznak, és kockázatosabbá tennék a gyógyszer szedését. Kérdezze meg kezelőorvosát, vagy a gyógyszerészt. Családorvosának mindenképpen tudnia kell arról, milyen gyógyszereket szed.

Ne a hirdetésekre támaszkodjon, amikor gyógyszert választ. Olvasson könyveket, böngésszen megbízható internetes oldalakat, illetve kérjen tanácsot háziorvosunktól. Az InforMed oldalain a „Gyógyszer a családban” rovatban, illetve a Gyógyszerkeresőben részletes és megbízható információt lehet találni.

Vegyük azt is figyelembe, hogy a betegtájékoztatók ajánlásain általában konzervatív ajánlások szerepelnek. Családorvosa tanácsot ad, hogy a gyógyszert szedheti-e, vagy sem. Kövesse pontosan a betegtájékoztató adagra és a szedés gyakoriságára vonatkozó ajánlásait. Ha egy lehetséges mellékhatást tapasztal, hagyja abba a gyógyszer szedését, és beszéljen családorvosával.

vény nélkül kapható, gyógyszer, OTC

2017-09-30 00:29:15

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop