Hirdetés

Innovatív Gyógyszergyártók: nőni fog az egészségipar aránya a gazdaságban

A következő években az egészségipar aránya a gazdaságon belül emelkedni fog, és a 21. század egyik meghatározó iparága lehet - mondta Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete elnöke egy szerdai, budapesti szakmai konferencián.

egszségügy, egészségipar, gyógyszeripar |

MTI Hírek12

A Magyar Tudományos Akadémián rendezett Klinikai kutatások 2015 című konferencián elmondta, a gyógyszeripari fejlesztések kitörési pontot jelenthetnek a gazdaságnak, hiszen nincs még egy iparág, amely bevételarányosan a legtöbbet költene innovációra, amely mind az egészségi állapotra, mind a gazdaság helyzetére pozitív hatással van.

Jakab Zoltán arról beszélt, hogy évente háromszáz, innovatív hatóanyagra irányuló klinikai vizsgálatot végeznek, tizenötezer beteg jut ilyen formán modern kezeléshez, és becslések szerint az innováció 86-95 milliárd forintos befektetés jelent Magyarországnak, 34-38 milliárd forintos költségvetési bevételt (jellemzően adó és járulék formájában) eredményezve. Ezen kívül az ágazat 30 milliárd forint plusz jövedelemhez jut a klinikai kutatások révén.

Magyarország a tízedik helyen áll a európai rangsorban a klinikai kutatásokban, ami a szakember szerint igen jó helyezésnek számít. Éles verseny zajlik azonban a klinikai vizsgálatokért. A ranglistát Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország vezeti, a kelet-európai régióból három ország - Magyarország, Lengyelország és Csehország - tartozik az élbolyhoz.

Magyarország ezt a jó pozíciót a vizsgálatba vonható betegszámmal, az erős beteg-orvos bizalmi viszonnyal, a résztvevők szakmai, anyagi motivációjával, a versenyképes árakkal és a jó minőséggel érte el. Ahhoz azonban, hogy továbbra is megőrizze előkelő helyét, fejleszteni kell a befektető- és kutatásbarát környezetet - emelte ki Jakab Zoltán.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az innovatív gyógyszergyártók stratégiai partnerei az egészségügynek, és Magyarországnak meg kell őriznie az innováció terén elért pozíciót. Nagy a versenyfutás az iparágban, mert itt is megfigyelhető, hogy a vizsgálatok helyszíne egyre inkább "keletre tolódik" - tette hozzá. Az államtitkár azonban úgy vélte, a szaktudás, a korrekt adminisztráció és az etikus magatartás esélyt ad a jó pozíció megtartására.

Mint mondta, a kormány azon dolgozik, hogy a gyógyszeripari innovációval foglalkozó cégekkel a stratégiai partnerség erősödjön.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke úgy vélte, szoros együttműködés szükséges a gyógyítással foglalkozók és a klinikai kutatóhelyek között, és szigorú jogi és etikai szabályozók kellenek. Olyan adminisztratív jogi eszközöket kell alkalmazni, amelyek lehetővé teszik, hogy ezeket a vizsgálatokat gyorsan, hatékonyan, és versenyképesen lehessen végezni Magyarországon - tette hozzá.

egszségügy, egészségipar, gyógyszeripar

2015-03-04 18:52:33

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop