Hirdetés

Súlyos pénzbírság, felfüggesztett börtön a GlaxoSmithKline elleni kínai perben

Bűnösnek mondta ki a kínai bíróság a GlaxoSmithKline (GSK) brit központú multinacionális gyógyszergyártó cég kínai vállalatát vesztegetés miatt és 3 milliárd jüan (118 milliárd forint) értékű bírság megfizetésére kötelezte pénteken - jelentette a kínai online média.

gyógyszeripar, bírság, vesztegetés, bulvár |

MTI Hírek11 | Trebitsch, P.

A cég Kínáért felelős volt vezetőjét, a vesztegetések irányítójának tartott Mark Reillyt három év felfüggesztett börtönre ítélték. A férfi hónapok óta nem utazhatott, s várhatóan kiutasítják az országból. A vállalat teljes mértékben elfogadta a tényeket és a felvonultatott bizonyítékokat, valamint az ítéletet. A büntetést minden jel szerint a cég kínai vállalkozásainak eredményéből fogják kifizetni. A GSK összeladásainak körülbelül 3 százalékát adják a kínaiak.

A per során bizonyítottnak találták, hogy a GSK China "pénzt, illetve egyéb vagyontárgyat ígért nem kormányzati alkalmazásban álló személyeknek tisztességtelen üzleti haszon reményében". Az eljárást "súlyos gazdasági bűncselekmények miatt" indították, mert - a vád szerint - hat év során mintegy 3 milliárd jüant (118 milliárd forint) fordítottak megvesztegetésre.

A közbiztonsági tárca korábbi közlése szerint a GSK alkalmazottai hivatalnokokat, vezetőket fizettek le nagy összegekkel, gyógyszeripari szervezeteket, alapítványokat vesztegettek meg, kórházakat és orvosokat pénzeltek közvetlenül és közvetve, hogy növeljék eladásaikat, vagy emeljék termékeik árait. A vesztegetések kivitelezésébe több mint 700-an voltak bevonva. A nyomozás indításakor négy vezetőt vettek őrizetbe. Ők végül ugyancsak 2, illetve 3 év felfüggesztett börtönt kaptak.

A napvilágra került részletek arról árulkodtak, hogy a GSK vezetői a kenőpénzt, ami a gyógyszerárak 20-30 százalékát is kitehette, utazási irodák közbeiktatásával és "projektmenedzseléssel" juttatták el a "kedvezményezetteknek". A GSK-t a nyomozás vezetője "keresztapának" - nevezte.

A 2013 júniusában kezdődött, több mint egy éves nyomozás, illetve a Hunan tartomány székhelyén, Csangsában tartott bírósági tárgyalás lezárultával a cég külön közleményben kért bocsánatot a betegektől, az orvosoktól, a kórházaktól és kínai kormánytól. Mint fogalmaztak, a GSK China megsértette a vállalat saját működési szabályait is, törvényellenes cselekedetei ellentétesek a vállalat által képviselt értékekkel és normákkal.

Andrew Witty, a Glaxo vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a történtek a cég számára súlyos csalódást jelentenek, az esetből tanulni fognak. Az értékesítési gyakorlatban alapvető változásokat ígért.

gyógyszeripar, bírság, vesztegetés, bulvár

2014-09-19 14:31:36

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop