Hirdetés

Új kutatás: antibiotikum rezisztencia

A Sydney-i Egyetem kutatói felfedezték, hogy az erszényes ördög anyatejében lévő peptidek megölik az antibiotikum rezisztens baktériumokat, köztük a meticillinnek ellenálló Straphylococcus aureus (MRSA) baktériumot és az Enterococcusokat. A tanulmány a Nature című folyóiratban jelent meg.

antibiotikum rezisztencia, peptid, rezisztens baktériumtörzs |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A kutatók azért vizsgálták az erszényes ördögöt, mert az utódoknak születésükkor fejletlen az immunrendszerük, de anyjuk erszényében mégis felnőnek. Ez vezethetett az erszényeseknél ezeknek a peptideknek az elterjedéséhez. Az erszényeseknek több peptidjük van, mint az emlősöknek, a tasmán ördögnél hatot találtak, az embereknek csak egy ilyen peptidje van, a Derby-kengurunak (más néven törpekenguru) nyolc, az oposszumoknak 12.

Az ausztrál szakemberek az erszényes ördög genetikai kódját tanulmányozva találtak rá a katelicidin nevű peptidre, majd laboratóriumban előállították a baktériumölő peptidet, amely kísérleteikben elpusztította a rezisztens és más baktériumokat.

Napjaink egyik legbonyolultabb feladata új antibiotikumok felfedezése a rezisztens baktériumtörzsek ellen. A legtöbb korábbi antibiotikum növényi és penészgomba eredetű, és más fejlesztések is már mintegy 100 évesek, ezért itt az idő, hogy másfelé is körülnézzünk - mondta Carolyn Hogg, az ausztrál egyetem kutatási igazgatója.

A szuperbaktériumok hatását egyes tudósok "lassan mozgó cunamiként" írták le, és a helyzet ezen a területen "rossz, és egyre rosszabbá válik.

antibiotikum rezisztencia, peptid, rezisztens baktériumtörzs

2016-10-20 23:07:53

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop