Hirdetés

Az „ebszőrtől” a vitaminokig: a másnaposság

Nemsokára itt a Szilveszter, amelynek úgy tűnik, elengedhetetlen következménye a bamba, vizenyős tekintet és a lüktető fejfájás.

másnaposság, vitaminok, aszpirin, alvás |

InforMed Hírek13   InforMed | Dobos, L.


Számos gyógyír létezik ennek kezelésére, ám a legtöbb módszer inkább a néprajz, mint a természettudományok tárgykörébe tartozik.

Az ivás hatását nemigen lehet közömbösíteni, ám a másnaposság tünetei enyhíthetők. A mértékletesség és a sok víz fogyasztása az egyetlen, amivel kivédhető a másnapi fejfájás, ám ez észérv; az észérv és az ital viszont nemigen fér meg egymás mellett. Lássuk tehát, mivel próbálkozhatunk:

Nagyon hasznos, ha minden egyes pohár alkohol mellé megiszunk egy pohár vizet is. Ez sem csodaszer, de némileg ellensúlyozza az alkohol dehidráló hatását. Van, aki a siacu-masszázsra esküszik, mások a fejesugrásra hideg vizes medencébe. Megint másoknak a néhány forró zuhany utáni szunyókálás segít (a kettő néha egyszerre is megy).

Sokan esküsznek a kutyaharapást szőrével-elméletre, no, nem kell újra lerészegedni, csak egész nap szinten tartani magunkat, először valami könnyű muskotályos borral, majd jöhetnek a sörök. Ennek a módszernek a tudományos alátámasztása, hogy a másnaposság tulajdonképpen megvonási tüneteket produkál. Az alkohol csökkenti az agyi funkciókat, és amikor abbahagyjuk az ivást, az agy „visszavág”, azaz kialakul a szorongás és a fejfájás. Ezt a megvonási tünetegyüttest enyhíti némiképp a ráivás, azonban valójában nem hatásos eszköz, és az egész folyamat nyugtalanítóan hasonlít a rászokáshoz.

A fejfájásra mindig jó az aszpirin, de a szakemberek szerint még az előtt vegyük be, mielőtt ájultan ágyba zuhannánk. Ha már bekapcsolt a jelzés az agyban, azt sokkal nehezebb kikapcsolni. A kávé is enyhíti a lüktető fejfájást, de vigyázzunk, mert vízhajtó hatású, és éppen az a folyadékmennyiség távozik a szervezetünkből, amire oly nagy szükségünk van.

Minden szakember egyetért abban, hogy a legjobb orvosság, ha végre alaposan kialusszuk magunkat. Ha azonban részegen fekszünk le aludni, abból nem lesz pihentető, hanem csak felszínes alvás. Ki kell tehát előbb józanodni ahhoz is, hogy az alvás segítsen.

És egy utolsó stratégia Szilveszterre: legalább az este egy részében gondoljunk arra, hogy léteznek alkoholmentes italok is. Kiváló, ún. „virgin” koktélokat készít bármelyik mixer, és a gyerekpezsgők íze sokszor alig különböztethető meg az igaziétól.

MSNBC
másnaposság, vitaminok, aszpirin, alvás

2023-12-28 21:16:40

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop