Hirdetés

Mutáns férgek semlegesíthetik az alkohol hatását

Laboratóriumi mutáns férgek semlegesíthetik az alkohol hatását - derült ki egy amerikai kutatásból.

alkohol, elvonási tünet, BK-csatorna |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


A Texasi Egyetem kutatói azt remélik, hogy eredményeik nyomán az alkohol elvonási tüneteitől szenvedő betegeknek is tudnak új gyógyszerek kifejlesztésével segíteni. A keményen végigivott éjszakák kellemetlen hatásaitól is megóvhatja az embert egy ilyen szer - vélték a The Journal of Neuroscience című szaklapban megjelent tanulmány szerzői.

A fejlesztések között akár egy James Bond-gyógyszer is elképzelhető, amelynek segítségével a kém az asztal alá ihatná ellenfelét anélkül, hogy ő maga egy pillanatra megtántorodna - mondta Jon Pierce-Shimomura, az egyetem természettudományi karának professzora.

A kutatócsoport olyan mutációt talált a férgek egy idegcsatornáján, az úgynevezett BK-csatornán, amely megakadályozza, hogy az alkohol mérgező hatást gyakoroljon a szervezetre - írták a tanulmányban. A kutatók ugyanezt a mutációt tudták létrehozni az ember megfelelő idegcsatornáján is.

A tesztekben alkalmazott férgen jól látszik, ha alkohol hatása alatt áll: lassul a kúszása és a jellegzetes féregmozgása is. Az alkoholmérgezett férgek tojást sem raktak.

"Igen szerencsések vagyunk, mert megtaláltuk, hogyan tudjuk a csatornát érzéketlenné tenni az alkohollal szemben anélkül, hogy normális működését károsítottuk volna" - magyarázta Pierce-Shimomura.

alkohol, elvonási tünet, BK-csatorna

2014-07-18 13:10:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop