A dohányzók hajlamosabbak a kockázatvállalásra

A dohányzás növelheti a kockázatvállalási hajlamot és megváltoztathatja az agy jutalmazó rendszerét a Sahlgrenska Egyetem kutatói szerint.

dohányzás, kockázatvállalás, agyműködés | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A kutatók száz patkány agyán és viselkedésén vizsgálták a nikotin hatásait, hét hónapnyi kísérlet után állapították meg, hogy a szer jelentősen módosítja a rágcsálók agyának jutalmazó rendszerét.

A kísérleti állatok egyik felének sóoldatot, a másiknak nikotint adtak három héten keresztül. Három hónap elmúltával sem ismerték a félelmet és hajlamosabbak voltak a kockázatos viselkedésre azok az állatok, amelyek a nikotint kapták.

Építettek nekik egy labirintust, amelynek egyik területe nyitottabb és világosabb volt. A nikotinnal kezelt állatok inkább az építmény kevésbé biztonságos területén csatangoltak.

Egy másik vizsgálatnál mintegy 30 patkány agyát vizsgálták meg hét hónappal a nikotin és a sóoldat adása után. A nikotint szedő patkányok agyában jelentős elváltozásokat tapasztaltak az agyi jutalmazó rendszer működésében. Az ember és a patkány agyának jutalmazó rendszere nagyon hasonlít egymáshoz.

| dohányzás, kockázatvállalás, agyműködés
2017-01-25 13:11:10


A BAT dohányipari cég egyre több országban árusítja cigarettahelyettesítő termékeit

A British American Tobacco (BAT) brit multinacionális dohányipari vállalat idén megduplázná azon országok számát, ahol cigarettahelyettesítő termékeket, így e-cigarett...


A dohányzók hajlamosabbak a kockázatvállalásra

A dohányzás növelheti a kockázatvállalási hajlamot és megváltoztathatja az agy jutalmazó rendszerét a Sahlgrenska Egyetem kutatói szerint.


Évi 1000 milliárd dollárt kár okoz a dohányzás a világgazdaságnak

A dohányzás évi 1000 milliárd dollár kárt okoz a világgazdaságnak az egészségügyi többletköltségek és a kieső munka által, miközben a dohányáruk megadóztatás...


Eurostat: minden ötödik uniós állampolgár egészségét károsítja a passzív dohányzás

Minden ötödik uniós állampolgár egészségét károsítja a passzív dohányzás, az európai lakosság 21,6 százaléka szenved akaratán kívül a mások által kifújt doh...


Az e-cigarettát használó fiatalok később nagyobb valószínűséggel lesznek erős dohányosok

Az elektromos cigarettát rendszeresen használó fiatalok később nagyobb valószínűséggel lesznek erős dohányosok - ezt mutatta ki egy friss amerikai kutatás, amelyet az A...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^