Hirdetés

A rák nem tart vissza a dohányzástól

Sok beteg még évekkel a rák diagnózisa után sem hagyja el a dohányzást. Erre az eredményre jutottak Lee Westmaas, a Tobacco Control Research of American Cancer Society igazgatója és munkatársai.

dohányzás, rák, statisztika |

InforMed Hírek12   InforMed | Sarkady, L.


A dohányzás gyengíti az immunvédekezést és a gyulladásos folyamatok sokaságát segíti elő. Ezért a betegek számára különösen ajánlatos leszokni a dohányzásról. A második malignoma kialakulásának kockázata mellett a nikotin a kemoterápia hatékonyságát is csökkenti.

Átlagosan az összes beteg 9,3%-a dohányzott még kilenc évvel is a diagnózis után. A különféle betegségcsoportok között a dohányzók aránya lényegesen különbözik egymástól, a dohányzással kifejezettebben összefüggő daganatos betegségben szenvedők gyakrabban füstöltek.

Így a dohányosok aránya a hólyag tumorosok közt 17,2% volt és 14,9% a tüdőrákosoknál. Viszont a kevésbé nikotinhoz társítható daganat fajtáknál, mint a petefészekrák (11,6%), a melanomák (7,6%), a veserák (7,3%) és a béldaganatok (6,8%), ez az arány lényegesen kisebb volt. Különösen azok a fiatal és tanulatlan betegeknél, illetve azoknál, akik több alkoholt fogyasztottak, volt nagyobb a kockázat, illetve, nagyobb a kockázat.

A kutatók számára ezek az eredmények bizonyították, hogy maga a rákbetegség tudata nem elegendő ahhoz, hogy a betegek megváltoztassák dohányzási szokásaikat. Mivel a felmérés időpontjában a megkérdezettek 40%-a már elhatározta, hogy a következő hónapban elhagyja a dohányzást, a kutatók véleménye szerint a felvilágosítás mindenképpen hatásos.

A közlemény a Cancer Epidemiologie, Biomarker & Prevention folyóiratban jelent meg.

Kapcsolódó rovat: Daganatos megbetegedések

dohányzás, rák, statisztika

2014-09-11 21:53:18

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop