Hirdetés

Tévhitek az e-cigarettával kapcsolatban

Az e-cigarettát reklámozók azt állítják, hogy az e-cigaretta ártatlanabb, mint a hagyományos dohányzás, sőt segíthet is a leszokásban.

e-cigaretta, dohányzás, leszokás, tévhit |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: FreeDigitalPhotos.net
Bár ezeket a termékeket biztonságosként hirdetik, a valóság valamivel bonyolultabb. Lássuk a leggyakoribb tévhiteket.

1. tévhit: Az e-cigaretta gőze tiszta

A porlasztott folyadék nikotint, vizet és oldószert (általában glicerint vagy glikolpropilént) tartalmaz. Előfordulhatnak benne illatanyagok is.

Bár ez elég tisztának tűnik, sem a folyadék, sem az eszköz adagoló berendezés nincs szabályozva, tehát kerülhetnek bele az egészségre ártalmas anyagok. Sokféle szennyeződést kimutattak már a formaldehidtől a nehézfémekig.

A porlasztott folyadék valóban kevesebb vegyi anyagot tartalmaz, mint a dohányfüst, de összetétele igen eltérő.

2. tévhit: Az e-cigaretta biztonságos

Az e-cigarettának van még egy kockázata. A folyékony nikotin súlyos mérgezést okozhat, több esetben gyerekek nyelték le. A kockázatot növeli, hogy a folyadék gyakran illatosító anyagokat is tartalmaz.

3. tévhit: Az e-cigaretta megkönnyíti a leszokást

Vegyes eredményeket hoztak a leszokás megkönnyítésére vonatkozó vizsgálatok. A legtöbb, ami elérhető, hogy az e-cigarettát használók kevesebb hagyományos cigarettát szívnak, de nem szoknak le gyakrabban.

Arra is van bizonyíték, hogy a nemdohányzók is rászokhatnak a nikotinra, a fiatal e-cigarettázók egyharmada soha nem is szívott hagyományos cigarettát.

4. tévhit: Az e-cigarettának nincs káros másodlagos füstje

Ez a hirdetésekben olvasható egyik leggyakoribb előny, de a másodlagos porlasztott folyadék sem veszélytelen. Igaz, hogy alacsonyabb a mérgező anyagok szintje, de egyes apró részecskék és nehézfémek így is kockázatot jelenthetnek.

e-cigaretta, dohányzás, leszokás, tévhit

2022-08-09 09:29:48

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop