Hirdetés

Afganisztánban egy új mákfajta révén még nagyobb lesz az ópiumtermelés

A tálibok jól fizető tevékenysége és Afganisztán átka: a megszüntethetetlen ópiumtermelés, és a máktermesztők idén még nagyobb bevételeket várnak egy új mákfajtától, amely az eddiginél több gyantát ad a heroin előállításához.

ópium, mák |

MTI Hírek12

Mint mondják, az új fajta gyorsabban és nagyobbra nő, kevesebb vizet igényel, s akár kétszer annyi ópiumot ad, mint a korábbiak. Senki sem tudja - vagy nem mondja -, honnan származnak az új vetőmagok. Az afgán mák legnagyobb részét adó déli Kandahár és Hilmend tartomány termesztői azt mondják, az év elején ugyanazok az emberek adták nekik a magvakat, akik minden aratás után begyűjtik az ópiumot, s akik ellátják őket szerszámokkal, műtrágyával, művelési tanácsokkal - és az olyannyira szükséges pénzelőleggel.

Az afgán máktermést, amely a világ herointermelésének legnagyobb részét adja, évi 3 milliárd dollár (közel 820 milliárd forint) értékűre becsüli az ENSZ kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatala (UNODC). Tavaly rekordtermés volt, 17 százalékkal haladta meg az előző évit, s az ópium és egyéb drogok kereskedelme tovább veszélyeztette az országban a biztonságot, a jogállamiságot és a fejlődést, egyszerre pénzelve a szervezett bűnözést és a tálibokat.

Ez a trend várhatóan idén is folytatódik, részben épp az új fajtának "köszönhetően" - mondják a mákföldek felszámolásának ellenőrzésével megbízott tisztségviselők. Helyi illetékesek szerint a késő tavaszi betakarítás eredménye valószínűleg meghaladja majd a tavalyi 7800 tonnás, országos szinten regisztrált rekordot, Kandahárban 7, Hilmendben pedig akár 22 százalékkal is nagyobb lehet majd a termés.

Szakértők szerint a kabuli kormány ellen több mint tíz éve háborút viselő tálibok bevételeinek mintegy 40 százaléka származik a máktermesztésből. Az elmúlt hónapokban a "mákrégiókban" vívott heves harcok arra utalnak, hogy a tálibok eltökélten védelmezik a csempészútvonalakat és az aratásra érkező idénymunkásokat a termés megsemmisítésére utasított kormányerőktől.

Az ópiumcélú máktermesztés illegális tevékenység Afganisztánban, és tiltja az ország uralkodó vallása, az iszlám is. Az afgán parasztok viszont úgy érzik, nincs más választásuk. A kabuli kormány és nemzetközi támogatói több mint egy évtizede győzködik őket, hogy termesszenek valami mást - gabonát, gyümölcsöt vagy akár sáfrányt. Miután ez nem járt sikerrel, rendőrséget küldtek ki a termés kiirtására. Amikor ez is kudarcot vallott, az amerikaiak és a britek ingyen magvakat próbáltak osztogatni, de ez sem "hullott termékeny talajra". A földeket ezen a tavaszon is elborította az élénk lila mákvirág.

ópium, mák

2015-05-06 15:34:53

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop