Hirdetés

Az EU-ban nő az ecstasyt és a szintetikus drogokat használók száma

Ismét növekszik az ecstasyt használók száma, s tovább bővül a szintetikus drogok, köztük az opiátok piaca Európában - állapította meg kedden közzétett 2016. évi jelentésében az Európai Unió kábítószerügyi központja (EMCDDA).

kábítószer, drog, ecstasy, szintetikus drog |

MTI Hírek13 | MTI

Az ügynökség aggodalmát fejezi ki a túladagolásos halálesetek számának egyes országokban megfigyelhető növekedése és az internetes drogpiac jelentette veszélyek miatt - hangzott el a jelentést ismertető lisszaboni sajtótájékoztatón.

Dimítrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős európai biztos a tájékoztatón úgy nyilatkozott: Európában továbbra is nagy a kereslet az új pszichoaktív szerek iránt, ami jelentős népegészségügyi kockázatokkal jár.

A 2016. évi uniós kábítószer-jelentés továbbra is arra ösztönzi a tagállamokat, az unión kívüli országokat, az internetes vállalkozásokat és a civileket, hogy fokozzák együttműködésüket ennek a globális kihívásnak a leküzdésére - mondta az uniós biztos.

Alexis Goosdeel, az EMCDDA igazgatója elmondta: az ecstasy (MDMA) egyre népszerűbb a fiatal szerhasználók körében. Mintegy 2,1 millió 15-34 év közötti fiatal számolt be arról, hogy az elmúlt évben használt ecstasyt. Hozzátette, hogy a szer újbóli térnyerése az új előállítási módszerekkel és a jelentősen bővülő online kínálattal függ össze, s ez utóbbi fejleményre Európának válaszlépéseket kell tennie, egyebek közt egy riasztórendszer kiépítésével - hangsúlyozta.

A jelentés szerint folyamatosan nő az új pszichoaktív szerek száma, jelenleg több mint 560 új pszichoaktív szert tartanak számon. 2015-ben 98 új szerről piacra kerüléséről értesültek. Az új szerek listáján ismét a szintetikus kannabinoidok és a szintetikus katinonok voltak túlsúlyban, s ezek némelyike rendkívül mérgező. A fiatal fogyasztók kísérleti nyúllá válhatnak olyan szerek fogyasztásával, amelyeknek egészségügyi kockázatai ismeretlenek - figyelmeztetett.

A szintetikus kannabinoidokat a kannabisz "legális" helyettesítőjeként árusítják, és tömeges mérgezéseket is okoztak már, például Lengyelországban. Az alfa-PVP nevű szintetikus katinont pedig 2011 óta közel kétszáz akut mérgezéssel és több mint száz halálesettel hozták összefüggésbe.

Goosdeel kiemelte: aggodalomra ad okot az új szintetikus opiátok száma is. 2009 óta összesen 19 új szintetikus opiátot, köztük 11 fentanilt azonosítottak, s egyes szereket heroinként árusítanak, ami a halálos túladagolás kockázatával jár. Eközben nő a heroin okozta túladagolásos halálesetek száma is. Bár az EU-ban 2014-ben történt 6800 haláleset csak kevéssel több mint az előző évben volt, Írországban, Litvániában, Svédországban és az Egyesült Királyságban aggasztó a növekedés. Felhívta a figyelmet arra: most már számos ország a túladagolást megakadályozó gyógyszert - naloxont - biztosít közösségi programokon keresztül.

A szervezet adatai szerint az Európai Unióban 2014-ben becslések szerint 1,2 millió ember részesült kábítószer-használat miatt kezelésben. Norvégiával és Törökországgal együtt 1,5 millióan.

A jelentés szerint aggodalomra ad okot a stimulánsok intravénás használata is. Ez utóbbit az elsődleges kábítószerként amfetaminszármazékokat használó, 2014-ben első alkalommal kezelt kliensek közel fele (47százaléka) nevezte fő beviteli módnak.

Ugyanakkor pozitív tendencia, hogy az EU országaiban folytatódik az újonnan bejelentett HIV-esetek számának tartós csökkenése. Az intravénás szerhasználók körében 2014-ben 1236 újonnan bejelentett HIV-eset volt, ami több mint egy évtizedre visszamenőleg a legalacsonyabb szám. Ezzel szemben Európában a hepatitis-C a leginkább elterjedt fertőző betegség az intarvénás szerhasználók körében.

A kutatók megállapították, hogy Európában továbbra is a kokain a leggyakrabban használt stimuláns kábítószer: körülbelül 2,4 millió 15-34 éves korú jelezte, hogy az elmúlt évben használta.

Ugyancsak aggodalomra ad okot a kannabiszhasználat a hatóanyag-tartalom növekedése miatt. Becslések szerint 16,6 millió európai fiatal használt kannabiszt az elmúlt 12 hónapban. Azon 13 ország közül, ahol az utóbbi időben (2013 óta) történt felmérés, nyolcból jelentettek növekedést a korcsoportban, az előző évhez képest. Becslések szerint az európai felnőtt lakosság körülbelül 1 százaléka használ naponta vagy közel naponta kannabiszt, ami fokozódó egészségügyi kockázatot jelent.

Laura d'Arrigo, az EMCDDA igazgatótanácsának elnöke végül azt hangsúlyozta: néhány héttel az ENSZ Közgyűlésének kábítószerekről szóló rendkívüli ülésszaka után ez a jelentés is azt bizonyítja, hogy az Európai Unió régóta elkötelezett a kábítószer-politika bizonyítékokon alapuló megközelítése mellett. A jelentés arra figyelmeztet - mondta -, hogy a korábbi problémák fennállnak, és folyamatosan új veszélyek jelennek meg, különösen a szintetikus szerek piacának bővülése okán.

kábítószer, drog, ecstasy, szintetikus drog

2016-05-31 22:35:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop