Hirdetés

Exstasy

Az Exstasyt új drognak tekintik, pedig alig fiatalabb az először 1887-ben előállított amfetaminnál.

Exstasy, drog |

Gyógy-ír   Kisalföld

1898-ban szintetizálta a német Merck Gyógyszervállalat Darmstadtban. Egyes feltételezések szerint a gyógyszerészek étvágycsökkentő szer után kutatva bukkantak az új szerre. Az Exstasyt gyakran illetik a "designer drug" kifejezéssel.

A drog előfordulási formái

Elnevezései: MDMA, XTC, X, E, Ex, Exo, bogyó, Extázi, Eksztázi, Eksztázis, Extázis, iksztécé, Adam.

Megjelenése: az MDMA szabad bázisa fehér, dohos szagú, égető ízű olaj, vízben nem, de a legtöbb szerves oldószerben oldódik. Savakkal többnyire fehér színű, szilárd vagy olajos, keserű ízű, vízben jól oldódó sót képez.

Előfordulási formái: eredeti alakjában fehér por, a feketepiacon préselt tabletták vagy kapszulák formájában lehet hozzájutni. A tablettákra gyakran nyomtatnak rá valamilyen ábrát pl. galamb, dollárjel, napocska, delfin, s ennek megfelelő elnevezést is kapnak. Sajnos általában nem lehet tudni, mi van a tablettában, gyakran megtörténik, hogy nem MDMA, hanem valamilyen helyettesítő anyag, esetleg Speed vagy LSD.

Erősen kérdéses a szer tisztasága is, nem lehet tudni, mivel keverték, hígították az anyagot. Tablettánként változhat a dózis, egyes tabletták a szokásos adag kétszeresét is tartalmazhatják.

A ’90-es évek kábítószere, Magyarországon diszkók, klubok tizenéves közösségében igen elterjedt.

Hatása a tabletta lenyelését követő 30-45 perccel jelentkezik, más fogyasztási módok esetén (szippantás, elszívás vagy intravénás) sokkal hamarabb.

A drog hatása 1-1,5 óra múlva éri el a csúcsot, majd 4-6 órán keresztül tart.

Testi tünetek: szapora pulzus, szívdobogásérzet (palpitáció), vérnyomás-emelkedés, a légzés gyorsulása, pupillatágulat, szájszárazság, szomjúság, fogcsikorgatás, fogak összeszorítása, rágáskényszer, rágóizomgörcs, étvágytalanság, átmeneti hányinger, hányás, verejtékezés, testhőmérséklet fluktuálása, zavaros látás, szemtekerezgés, zsibbadás, fejfájás, gyakori vizelési inger, enyhe rosszullét, izomfájdalom, a lábak nehézsége, remegés, szédülés.

Pszichés tünetek: eufória, a másokkal való közelség érzésének, nyíltságának, intimitásának a megtapasztalása, energetizáltság, élénkség átélése, csökken a veszélyérzet, csökken a valóság reális megítélése (ez gyakran vezet közlekedési balesetekhez!), a fogyasztó úgy érzi, fáradhatatlan.

A gátlások feloldódnak, a fogyasztók kitárulkoznak, boldogság, szeretet, bizalom maguk és mások iránt a jellemző. Nyugtalanság, folyamatos mozgáskényszer, koncentrálási nehézségek mutatkoznak.

A használó a mindennapi dolgokban új vonásokat vesz észre, gyönyörködik a hétköznapi jelenségekben. Az MDMA felerősítheti az érzékleteket, néha el is torzítja azokat. A fokozott érzékenység különösen a tapintásban, a szaglásban és az ízlésben jelentkezik.

Függőség: lelki.

Speciális (élet)veszélyek

Az MDMA hatása alatt álló személy könnyen figyelmen kívül hagyhatja pl. a kiszáradásra utaló jeleket. Több olyan halálesetről is tudunk, amikor egy túlzsúfolt rave-partin valaki túlmelegedett, túl sok vizet vesztett és a szervezet a folyamatos megerőltetéstől felmondta a szolgálatot.

Kiszáradás (dehidráció), izomgörcsök, szédülés vagy kimerültség esetén ésszerű leülni, pihenni és inni egy kis gyümölcslevet vagy vizet. Túlzásba vinni sem szabad a folyadékfogyasztást, volt, aki attól halt meg, hogy elővigyázatosságból túl sok vizet ivott.

Az Exstasy hatása alatt a "minden a legnagyobb rendben van" érzés miatt a fogyasztó belemehet olyan dolgokba, amelyeket egyébként nem vállalna el, pl. további adagokat fogyaszt el a hatás meghosszabbítása érdekében, vagy meggondolatlanul szexuális kapcsolatot létesít valakivel, kitéve magát a fertőzés kockázatának.

Az MDMA lecsökkenti a fájdalomérzetet, így könnyen tönkretehető a test valamelyik része (pl. folyamatos ugrálás során a térd).

Kiemelendő, hogy a tünetek dózisfüggőek, a kellemetlen, negatív tünetek, így pl. a fejfájás, hányinger, hányás, zavaros látás csak nagyobb dózisoknál jelentkezik.

Kellemetlen utóhatások

A drog használatát követő napon döntően a kellemetlen utóhatások dominálnak. Ezek jó része a pszichostimulánsoknál megfigyelhető "rebound" jelenség körébe tartozik, így a használó az energiatartalékok kiürülését, fáradtságot, kimerültséget, álmosságot, depressziót, koncentrálási nehézséget, szorongást, irritabilitást, nyugtalanságot, izomfájdalmakat él át.

A hangulat mélypontja napokkal a használat utánra tehető. A kevés akut pozitív szenzáció szinte eltörpül a negatív tünetek mellett, s ugyanakkor a drog hatásának elmúltával lényegében kizárólag kellemetlen tünetekről számolnak be a használók.

Exstasy és zene

Az Exstasy rendkívül megnöveli a ’90-es évek modern tánczenéinek (acid-house, house, rave, techno) az élvezhetőségét. A house-zenének a lényege és egyben jellemzője a ritmus. Gyorsabb, mint más tánczenék: 120-140 ütem percenként. Sőt, egy irányzata, a gabberhouse akár a 200 ütemet is eléri percenként.

Mivel a ritmus végig ugyanaz, a tánc is mechanikussá válik a mozdulatok újraismétlésével. A táncosok közül általában senki sem táncol "valakivel", senkinek sincs párja. A mozdulatok ismétlése és a zene intenzív élményének hatására a táncosok transzba esnek: a tánc más tudatállapotot hoz létre.

Sokan kizárólag arra használják az Exstasyt, hogy a hétvégi partik során "pörgésekben" vezessék le felgyülemlett energiájukat. Ahhoz, hogy valaki rendszeresen végigtáncoljon egy partit, nagy mennyiségű energiára van szüksége, nem véletlen a partihoz kapcsolódó energiaitalok tágas választéka, ugyanakkor az alkohol elutasítása. Hosszú távon azonban a résztvevők képtelenek ezt végigcsinálni.

Mivel a partiélmény részben fizikai természetű teljesítményt (táncot), részben érzelmi-tudati jellegű érzékelést (ottlét) követel, a parti egyaránt jelent fizikai és szellemi kihívást: az újonc partirésztvevők gyakran dicsekszenek a fogyasztott drogok és a végigtáncolt órák mennyiségével.

Az Exstasy és más drogok

Marihuána: a fű tompíthatja az Exstasy mentális hatását.

LSD: ezt hívják candyflippingnek. Az LSD hatása miatt pszichikai veszélyek vannak. Gyakran használják együtt.

Speed: veszélyes, könnyen túl lehet lépni a toxikus dózist, a két szer hatása összegződik.

Kokain: ugyanolyan hatás, mint a Speeddel való kombinációban.

Heroin: a két drog kiolthatja egymást, a heroin könnyen túladagolható, rendszeres használata erős függőséget okoz.

Dohány: aki szeret "cigizni", könnyen túlszívhatja magát.

Alkohol: veszélyes lehet, mert az alkohol nagymértékben fokozza a dehidrációt, emellett gátolja az Exstasy hatását

Exstasy, drog

2007-12-13 11:03:27

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop