Hirdetés

Fellángolt a vita a helyes drogpolitikáról Csehországban

Nem vezetett eredményre a droghasználat kriminalizálása Csehországban - állítja a cseh drogfigyelő központ vezetője, Viktor Mravcik. Az országban újra fellángolt a drogpolitika körüli vita.

Csehország, drog, kábítószer, droghasználat |

MTI Hírek11

Csehországban több mint 40 ezer, illegális drogot rendszeresen használó ember él, amely a 10,5 milliós népesség mintegy 0,4 százalékát teszi ki. "Az elnyomásuk nem fogja csökkenteni a számukat" - írja most közzétett jelentésében Mravcik.

A szigorú drogpolitika támogatói szerint a drogfüggők ellen indított bírósági perek segítenek megvédeni a társadalmat és magukat a függőket is, valamint elrettentik a drogtermelő bandákat.

A 90-es évek liberális drogpolitikája után Csehországban 1999 és 2001 között szigorították a drogbirtoklásra vonatkozó jogszabályokat. Míg a 90-es években a narkotikumok és a pszichotropikus szerek birtoklása legális volt, 1999-től büntethetővé vált a "kicsinél nagyobb mennyiségű" illegális szer birtoklása. A legális és illegális mennyiség közötti határokat csak később állapították meg.

A közelmúltban a legálisan birtokolható mennyiséget a marihuána esetében 15-ről 10 grammra, a metamfetaminok esetében 2-ről 1,5 grammra csökkentették.

A megszigorított drogpolitikáról szóló jelentés szerint a kriminalizálás nem javította az egészségügyi mutatókat, nem riasztotta el az embereket a drogtól, csupán rengeteg állami pénzt emésztett fel, s a metamfetamintermelőket jobban kezdték büntetni, mint a kendertermesztőket - magyarázta Mravcik a cseh Lidove Noviny napilapnak.

A jelentés olyan drogpolitika megvalósítását támogatja, amely különbséget tesz a különböző drogok között társadalmi és egészségi veszélyességük alapján.

Mravcik szerint az alkohol és a dohány sokkal többet árt mind az egészségnek, mind egészében véve a társadalomnak, mint sok illegális drog.

Csehországban a becslések szerint 2,8 millióan rendszeresen dohányoznak, és 1,4 millióan isznak túl sok alkoholt.

Milan Chovanez cseh belügyminiszter továbbra is ragaszkodik az illegális szerek elleni harchoz és a szigorú drogpolitikához. A miniszter azt is világossá tette, hogy nem lát kivetnivalót abban, ha a minisztérium olykor keményen cselekszik, hiszen ez a feladata.

Csehország, drog, kábítószer, droghasználat

2014-08-17 23:40:17

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop