Hirdetés

Igazságügyi bizottság: az ombudsman részéről nem történt szabálytalanság

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága nem állapított meg szabálytalanságot az alapvető jogok biztosa részéről a józsefvárosi tűcsereprogramot érintő jelentéssel összefüggésben, ugyanakkor felkérte Székely Lászlót, hogy a jövőben fordítson még nagyobb figyelmet a hivatal pártatlanságára - ismertette a testület keddi, zárt ülésen hozott döntését Rubovszky György, a bizottság kereszténydemokrata elnöke újságírókkal.

drog, megelőzés, k tűcsereprogram |

MTI Hírek11

Rubovszky György az ülést követően kifejtette: az alapjogi biztos összefoglaló jelentést juttatott el neki pénteken, s ezt a testület tagjainak is kiadta. E szerint Székely László belső fegyelmi vizsgálatot rendelt el a jelentésre vonatkozóan, a vizsgálat még folyamatban van - tette hozzá, jelezve, hogy a zárt ülésre tekintettel részletkérdésekről nem tud nyilatkozni.

Meghallgatását követően Székely László a sajtó képviselőinek elmondta: a bizottság elfogadta beszámolóját és megállapította, hogy semmiféle törvénysértés nem történt.

Az ombudsman elmondta azt is, hogy egy kollégája ellen fegyelmi eljárás indult. A hivatal munkatársa annyiban hibázott, hogy azt a látszatot keltette, mintha befolyásolhatná a jelentés elkészítésének időpontját.

Újságírói kérdésre válaszolva az ombudsman hozzáfűzte: nem felel meg a valóságnak, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) beadványa és az ombudsmani jelentés 90 százalékban megegyezne.

Hozzátette, hogy a civil szervezet beadványainak az elmúlt évek során mintegy felerészben adott helyt az ombudsman, tehát nem állítható, hogy a TASZ valamiféle kiemelt ügyfele lenne az alapvető jogok biztosának.

Székely László nem kívánta kommentálni Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármester korábbi megjegyzését, mely szerint "befészkelte magát a droglobbi az ombudsmani hivatalba". Az ombudsman - mint mondta - politikai véleményeket nem értékel.

Egy kérdésre válaszolva Székely László megjegyezte: nem mond le, annak nagyon súlyos üzenete lesz, akkor kerülhet rá sor, ha Magyarországon ellehetetlenült az alapjogvédelem.

A konkrét eset kapcsán az ombudsman kitért arra, hogy május végén sürgették a civilek a hivatalt, minél előbb jelenjen meg a jelentés, amihez joguk van. A jelentés azonban három és fél hónappal később, szeptember közepén látott napvilágot. Ennek pedig az az oka, hogy ennyi ideig tartott vizsgálat, a jelentés pedig a korábbi tervezetekhez képest nem csekély változtatásokat is tartalmazott.

Kedden a zárt ülés indokaként a kormányoldal azt hozta fel, hogy döntést előkészítő anyagokról, illetve személyes adatokról van szó.

Bárándy Gergely MSZP-s és Szabó Timea - Együtt-PM-ben politizáló - független képviselő a bizottsági ülés kezdetén, illetve a parlament folyosóján újságírók előtt a civilek és a független intézmények elleni támadásnak, illetve politikai cirkusznak minősítette, hogy sajtóhírek alapján dönt a kormánypárti többség az ombudsman meghallgatásáról, majd pedig zárt ülést rendel el.

Bárándy Gergely az ülésről távozóban sérelmezte, hogy az elnök háromszor vonta meg tőle a szót. Jelezte: jogsértőnek tartja a zárt ülést, ezért további lépéseket tesz.

Felvetette, hogy miként kerülhetett ki az Alkotmányvédelmi Hivatal által biztosított ombudsmani hivatalból a levelezés egy napilaphoz. Az ellenzéki képviselő szerint ez bűncselekmény, kérdés, hogy az illetékes tárca miért nem teszi a dolgát. Továbbá Bárándy Gergely álláspontja szerint a Magyar Nemzetben megjelent levelezés összevágott, meghamisított.

A szocialista politikus szerint a kormányoldal az ombudsman - egy független állami szerv vezetőjének - meghallgatásával példát statuál, hogy látható legyen, mennyire veszélyes szembe menni a kormánytöbbséggel, ahogy ezt tették a korábban a Költségvetési Tanács, vagy Országos Választási Bizottság esetében.

Szabó Tímea elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány "megállás nélkül vegzálja a civileket" és az ombudsmani hivatalt. Egyúttal kifogásolta, hogy a közügyeket érintő kérdésben kizárták a nyilvánosságot.

Székely László meghallgatásról egy hete döntött a parlament igazságügyi bizottságának kormánypárti többsége a Magyar Nemzet néhány nappal korábban megjelent cikke miatt, mely szerint az ombudsmani hivatal a VIII. kerületi tűcsereprogram beszüntetéséről szóló jelentése nyilvánosságra hozásának időzítéséről előzetesen egyeztetett a TASZ-szal. Az ombudsmani jelentés szerint a tűcsereprogram megszüntetése az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő. Az önkormányzat közleményben utasította vissza a jelentés megállapításait.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet cikkének megjelenése után azt mondta: ha igazak a TASZ és az ombudsmani hivatal közötti levélváltásról megjelent hírek, Székely László biztosnak azonnal távoznia kell.

Rubovszky György akkoriban arról beszélt: a megjelent hírek szerint a biztos hivatala nem teljesítette az objektív és független vizsgálódásra vonatkozó elvárásokat. A hivatal "elfogultan együttműködött" a jelentés tartalmának előkészítésében, és a közzététel időzítésében azzal a szervezettel, amely a vizsgálatot kezdeményezte.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, a Fidesz kommunikációs igazgatója az ombudsmani jelentést úgy jellemezte, hogy az egy "koncepciózus, politikailag rendelt, a TASZ által megírt, lejárató" dokumentum.

drog, megelőzés, k tűcsereprogram

2014-09-30 23:40:32

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop