Hirdetés

Két államban és Washingtonban a marihuána legalizálásáról is szavaznak

Két évvel az után, hogy Colorado és Washington államban élvezeti cikként legalizálták a marihuánát, a jövő keddi "félidős" amerikai kongresszusi választások alkalmával Oregonban, Alaszkában és az amerikai fővárosban referendumot tartanak ugyanerről.

marihuána, legalizálás, USA |

MTI Hírek11

A vitázó felek egyetértenek abban, hogy a népszavazások jelentősen befolyásolhatják a marihuánafogyasztás liberalizálásának kérdését. A legalizálás hívei 2016-ban a legnépesebb amerikai államban, Kaliforniában kívánnak népszavazást kiíratni erről.

A The Washington Post szerint az amerikai politikai gondolkodásmód változása a marihuánaélvezet legalizálása irányába hat. A republikánusok között például megerősödött a libertáriusok mozgalma, amely kiáll a kannabisz dekriminalizálása mellett, a demokraták pedig, akiket politikai ellenfeleik gyakran bírálnak azért, hogy kesztyűs kézzel bánnak a bűnözéssel, egyre kevésbé érzik kockázatosnak, hogy egyebek között a börtönök túlzsúfoltságával és a bűnüldöző szervek alulfinanszírozottságával és túlterheltségével érveljenek a tiltás feloldása mellett.

A legalizálás híveinek oldalán országos csoportok korteskednek - Oregonban például a Soros György támogatta, New York-i központú Drogpolitikai Szövetség.

Ha a népszavazás a legalizálás mellett dönt, Alaszkában egy uncia (28,35 gramm) marihuána és hat növény, Washingtonban két uncia és hat növény, Oregonban pedig nyolc uncia és négy növény magáncélú birtoklását teszik majd lehetővé. Floridában - a déli államok közül elsőként - arról szavaznak majd, hogy engedélyezzék-e a kannabisz gyógyászati célú alkalmazását.

A marihuánával kapcsolatos, enyhülő amerikai kormányzati magatartást jól jellemzi, hogy Barack Obama januárban a The New Yorker magazinnak nyilatkozva kijelentette: az nem veszélyesebb az alkoholnál. Az elnök elismerte, hogy gyerekként maga is kipróbálta a "füvet", és hogy a kannabisz szívása "rossz szokás", de hangsúlyozta, hogy az emiatt kiszabott büntetések aránytalanul nagy mértékben sújtják a szegény afroamerikai és a spanyol ajkú fiatalokat.

Úgy vélekedett, folytatni kellene a marihuána legalizálását, ám álláspontja szerint "feltehetően túloznak" azok, akik azt állítják, hogy a marihuána legalizálása egy sor társadalmi problémát is megoldana.

Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter tavaly augusztusban olyan állásfoglalást tett közzé, amely szerint a szövetségi törvény értelmében a marihuána ugyan továbbra is illegális marad az Egyesült Államokban, de a szövetségi kormány nem lép fel Colorado és Washington állam ellen, ahol engedélyezték e könnyű drog élvezeti cikként történő forgalmazását.

A két állam által elfogadott törvények megtorpedózása helyett a szövetségi hatóságok inkább a drogbefolyásoltság alatt történő járművezetést, a marihuánának a fiatalkorúak közötti terjesztését, a szervezett bűnözők általi csempészését és a közterületen történő termesztését üldözik az eddiginél szigorúbban. A szövetségi állam ugyanakkor fenntartja magának azt a jogot, hogy megpróbálja érvényteleníteni a helyi jogszabályokat, ha a hatóságok ismétlődő törvénysértéseket állapítanak meg.

Az Egyesült Államokban eddig 19 állam és a szövetségi fővárost magában foglaló Columbia kerület legalizálta valamilyen formában a marihuána használatát, nagy többségében csak gyógyászati célokra.

marihuána, legalizálás, USA

2014-10-30 22:07:14

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop