Hirdetés

Lengyelországban tovább növekedett a partidrogok okozta mérgezések száma

Több mint háromszázra nőtt hétfőn egész Lengyelországban azoknak a száma, akik a partidrogok okozta mérgezés miatt kórházi ápolásra szorultak – közölte a lengyel közszolgálati televízió.

kábítószer, drog, Lengyelország |

MTI Hírek12

A helyzet a sziléziai vajdaságban a legsúlyosabb, ahol több mint kétszáz ember került kórházba.

A mérgezéshullám csütörtökön indult, vasárnap reggelig több mint 120-an szorultak kórházi ápolásra, azóta folyamatosan újabb hasonló esetekről számol be a lengyel sajtó. Egy ember állapota kritikus. A TVN24 hírtelevízió szerint a legtöbb mérgezést elszenvedő kiskorú, a legfiatalabb közülük 12 éves, emellett egy terhes nőt is kórházba vittek. A kábítószer hatása alatt lévő személyek több alkalommal agresszivan léptek fel a mentőkkel szemben, amiért azok hétfőn már általában rendőrségi kísérettel indultak az ilyen jellegű esetekhez.

A rendőrség 9 embert vett őrizetbe a kábítószer-terjesztés gyanújával.

A sziléziai és a nagy-lengyelországi vajdaságban hétfőn válságstábok ültek össze, Teresa Piotrowska belügyminiszter pedig rendkívüli értekezletet hívott össze a varsói országos rendőr-főkapitányságon. Ezen a kábítószerekkel való visszaélés hatékonyabb megelőzéséről tárgyaltak. Az ezt követő sajtóértekezleten Krzysztof Gajewski rendőrfőkapitány elmondta: a rendőrség a tömeges mérgezést kiváltó szer terjesztési csatornáit ellenőrzés alá vonta, további letartóztatásokra készül.

A lengyel hatóságok már vasárnap közölték: a mérgezést valószínűleg egy Mocarz (Felség) nevű szer okozta.

Lengyelországban 2010-ben tiltották be a partidrogok bolti árusítását. A kábítószer azonban internetes boltokban, játéktermekben továbbra is kapható. A kábítószerrel való visszaélés megelőzéséről szóló törvényt ezért megszigorították: a július elején hatályba lépett módosítás értelmében az eddig ismert partidrogok kábítószernek minősülnek. Ezért nemcsak az árusításuk, hanem a gyártásuk és birtoklásuk is büntethető. A törvény tartalmazza 114, a partidrogok gyártásához használt hatóanyag listáját, az újabban kifejlesztett szerekre azonban továbbra sem terjed ki.

kábítószer, drog, Lengyelország

2015-07-13 17:30:21

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop