Hirdetés

Munkával segíti adagjukhoz drogosokat egy dán magazin

Kábítószereseket alkalmaz az Illegal! című dán magazin, hogy legyen miből megvásárolniuk az adagjukat, és ne kényszerüljenek prostitúcióra vagy bűncselekmények elkövetésére.

kábítószer, függőség, munka |

MTI Hírek11

A 2013 szeptemberében Michael Lodberg Olsen szociális munkás által alapított magazin eladott példányszámai azóta kétszeresér nőttek. Olsen tisztában van azzal, hogy az árusok feltehetően kábítószer vásárlására fordítják a fizetésüket.

A magazinnak két célja van: dekriminalizálni szeretné a kábítószer-élvezőket és munkalehetőséget kíván nyújtani számukra, hogy csökkentse a bűnözést és a prostitúciót - mondta el az AFP francia hírügynökségnek a lapalapító.

A kéthavonta megjelenő magazint hivatásos újságírók szerkesztik, és kizárólag kábítószerrel kapcsolatos témákkal foglalkozik, mint például a drogfogyasztás portugáliai dekriminalizálása.

A kábítószerek legalizálásáért folytatott harcában Lodberg Olsen azért küzd, hogy a kábítószer-függést elsősorban egészségügyi, ne pedig büntetőjogi kérdésként kezeljék.

Első számában az Illegal! azt írta, hogy a napi adagját lopás révén beszerző kábítószeres havonta 500 ezer koronájába (mintegy 20 millió forint) kerül a társadalomnak.

Egy boltban 5000 koronáért (200 ezer forint) kapható iPhone-t 500 koronáért adnak el az utcán. Egy kábítószeresnek 10 ezer koronányi árut kell ellopnia ahhoz, hogy 1000 koronára szert tegyen - írta a magazin.

A szociális munkás egy időben kisteherautóval közlekedett, amelyben a drogosok biztonságos körülmények között "lőhették be" magukat. Az úttörő kezdeményezést azóta a város is átvette: tavaly több tűcserés helyiséget nyitottak.

Újabb kezdeményezésének, a magazinnak jelenleg negyven alkalmazottja van, és az eladott példányszám a második számra 5000-ről 10 ezerre növekedett. Az árusok mintegy fele közép-európai bevándorló. Többségük nem kábítószer-fogyasztó, de az Illegal! mégis alkalmazza őket, miután a koppenhágai "Fedél nélkül" azért utasította el őket, mert nem dán állampolgárok.
kábítószer, függőség, munka

2014-01-16 00:18:03

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop