Hirdetés

TASZ: a kábítószer-fogyasztás megelőzése nem a rendőrség feladata

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint az államnak a rendőrség helyett a szakmai szervezetekre kellene bíznia a kábítószer-fogyasztás megelőzését. A jogvédő szervezet arra hívja fel a szülők és pedagógusok figyelmét, hogy a rendőröknek hivatalból eljárást kell indítaniuk, ha tanácsadói munkájuk során egy fiatallal szemben felmerül a drogfogyasztás gyanúja.

kábítószer, drog, kábítószer-fogyasztás |

MTI Hírek11

A szervezetnek az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében az áll: a rendőrség országos drogprevenciós programot indított, amelynek részeként minden rendőrkapitányságon kiválasztanak egy rendőrt, akihez a szülők és a pedagógusok a fiatalok drogproblémáival kapcsolatban tanácsért fordulhatnak, és drogprevenciós előadások megtartására kérhetnek fel. A TASZ álláspontja szerint ez a program nemcsak adatvédelmi szempontból aggályos, de arra sem alkalmas, hogy hatékony segítséget nyújtson a fiatalkori drogproblémák visszaszorításában.

Azt írták: egy rendőr tanácsadóként a szociális szakemberekéhez hasonló bizalmi viszonyt még akkor sem alakíthat ki a hozzá fordulókkal, ha elvégeztetnek vele egy "gyorstalpaló" drogprevenciós tanfolyamot. Amennyiben ugyanis egy szülő vagy pedagógus tájékoztatja a rendőrt egy fiatalkorú kábítószer-fogyasztásáról, a rendőrségnek a törvény szerint nyomozást kell indítania, a fiatalt előállítják és büntetőeljárás indul ellene.

A szakirodalomra hivatkozva felhívták a figyelmet arra, hogy a rendőrségi drogprevenciós programok alacsony hatékonyságúak, mert a fiatalok a rendőrt az illegális drogokkal kapcsolatban nem fogadják el hiteles és megbízható információforrásnak. Magyarországon jelenleg mégis elsősorban arra költ az állam, hogy rendőrök előadásokat tartsanak az iskolákban, míg a magas szakmai színvonalú prevenciós programok el sem jutnak a tanulókhoz - emelték ki, hozzátéve: ennek oka részben a pályázati források elapadása, részben a megfelelő képzések és akkreditációs rendszer hiánya.

A közleményben idézték Sárosi Pétert, a TASZ drogpolitikai programvezetőjét, aki szerint ahelyett, hogy az állam a rendőrségre bízná a kábítószer-fogyasztás megelőzését, meg kellene teremtenie a jogi és pénzügyi feltételeit annak, hogy a szakmai szervezetek és az iskolai szociális munkások végezhessék a munkájukat.

Az MTI megkeresésére a rendőrség későbbre ígért tájékoztatást.

kábítószer, drog, kábítószer-fogyasztás

2014-10-29 13:54:10

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop