Hirdetés

A depresszió és az öngyilkosság a Magyar Pszichiátriai Társaság vándorgyűlésének témája

A depresszió, az öngyilkosság és annak megelőzése a témája a Magyar Pszichiátriai Társaság XIX. vándorgyűlésének, amelyet Szegeden rendeznek meg szerdától szombatig.

pszichológia, Magyar Pszichiátriai Társaság, depresszió, öngyilkosság |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Az Európai Unióban Litvánia után Magyarország a második helyen áll a befejezett öngyilkosságok tekintetében, amelynek legfontosabb rizikófaktora a depresszió - mondta Molnár Károly, a társaság elnöke a gyűlést beharangozó keddi sajtótájékoztatón, Budapesten.

A „szinapszistól a szintézisig” mottójú rendezvény főbb témái: az öngyilkosság és megelőzése, a depresszió, a skizofrénia és a szakmák közötti együttműködés. Szó esik majd a magyar pszichiátriai ellátás aktuális kérdéseiről és kihívásairól. Molnár Károly kiemelte: a rendezvényen két világhírű professzor, Rihmer Zoltán pszichiáter, neurológus és farmakológus, valamint Marco Sarchiapone olasz pszichiáter vezetésével öngyilkosságot megelőzési szakmai tréninget is tartanak.

Az elnök kitért arra is, hogy a gyakorlati tapasztalatok és a szakmai felmérések szerint folyamatosan nő a betegszám, miközben a pszichiátriai ellátás szakemberhiánnyal küzd, és nem növekszik a rezidensek száma sem.

Molnár Károly elmondta: 2013-ban a WHO főigazgatójával történt találkozás után Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, hogy a következő években kiemelt szerepet kap a magyar lakosság mentális állapotának javítása. Emlékeztetett: tavaly márciusban WHO szakértői csoport látogatott Magyarországra, hogy megvizsgálja és értékelje a mentális egészségügyi szolgáltatásokat és ajánlatokat tegyen a fő területekre. Jelentésükben 42 pontban fogalmazták meg javaslataikat a változtatásokra.

Lehóczky Pál, a társaság előző elnöke a vándorgyűléssel kapcsolatban elmondta: olyan témákkal lépnek saját szakmai közösségük elé, amelyek a különböző szakmák, tudományágak együttműködését célozzák. Kiemelte: korszerű pszichiátriának azt lehet nevezni, amely személyközpontú, közösségi alapú, páciens közeli és holisztikus megközelítésű. Hozzátette: vannak már erre irányuló kísérletek és olyan helyek, ahol ez a szemlélet kezd gyökeret verni.

Purebl György, a társaság leendő elnöke hangsúlyozta: szemléletváltásra és összefogásra van szükség, hogy a mentális zavarral küzdőket ne másodrangú állampolgárnak tekintse a társadalom.

Sós Éva főtitkár arról szólt, hogy a rendezvényre mintegy 1300 érdeklődőt várnak, 180 előadás hangzik el, valamint kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók és workshopok is színesítik az eseményt.

pszichológia, Magyar Pszichiátriai Társaság, depresszió, öngyilkosság

2015-01-27 21:12:40

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop