Hirdetés

Franciaországi légikatasztrófa - Súlyos depresszióról tájékoztatta iskoláját a másodpilóta, videó az utolsó pillanatokról

A francia Alpokban az előző héten lezuhant német repülőgép másodpilótája 2009-ben arról tájékoztatta repülőiskoláját, hogy "súlyos depresszív epizódon" ment keresztül - közölte kedden a Lufthansa német légitársaság.

depresszió, franciaországi légikatasztrófa, bulvár |

MTI Hírek12

A betegségről szóló jegyzetet Andreas Lubitz elektronikus postájában találták meg. Akkor küldte, amikor egy megszakítás után visszatért a kiképzésbe. A légitársaság átadta az ügyészségnek a levelet, és elzárkózott minden kommentártól.

Korábban már felmerült a kérdés, hogy a légitársaság tudott-e a másodpilóta lelki betegségéről.

A "súlyos depresszív epizód" tünetei között vannak többek között a halállal, öngyilkossággal kapcsolatos újra és újra visszatérő gondolatok, öngyilkossági kísérletek vagy tervek.

A Spiegel Online hírportál kedden közölt értesülése szerint a másodpilóta barátnője tudta, hogy Andreas Lubitznak lelki gondjai voltak, amelyek miatt kezelték, és úgy ítélte meg, hogy javul az állapota. A pár derülátó volt, bíztak abban, hogy együtt úrrá tudnak lenni a másodpilóta pszichés nehézségein - írta a hírportál az ügyet vizsgáló hatóságoktól származó értesülésekre hivatkozva. A Spiegel Online hozzátette, hogy az élettárs meghallgatása alapján nem helytállóak a párkapcsolati válságról szóló híresztelések. A hatóságok jelenleg azt feltételezik, hogy Lubiz rettegett pilótaengedélye elvesztésétől, és elkeseredésében kormányozta a Germanwings-gépet katasztrófába.

A Bild című lap online kiadásában azt írta, hogy a helyszínen előkerült egy adathordozó, amelyen találtak egy videófelvételt a gép lezuhanása előtti utolsó pillanatokról.

A néhány másodperces, homályos - a Bild szerint hiteles - felvétel az utaskabin hátsó részében készült. Személyeket nem lehet azonosítani rajta, és azt sem tudni, hogy ülő vagy álló helyzetben készült-e, de legkevesebb háromszor hallani fémes hangzású ütés zaját, ami alátámasztja a katasztrófa körülményeit vizsgáló hatóságok eddigi megállapítását, miszerint a kapitány megpróbálta betörni a pilótafülke ajtaját baltával, hogy megakadályozza a katasztrófát.

A felvételen hallatszik, hogy több nyelven azt sikoltják: "istenem", ami arra utal, hogy az utasok tudták, milyen helyzetbe kerültek.

Röviddel a felvétel vége előtt pedig azt lehet kivenni, hogy a repülőgép egy része súrol egy hegyet, majd az utaskabin oldalra fordul, a kiáltozás felerősödik és a videó véget ér - írta a Bild.

A Germanwings Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel március 24-én délelőtt csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban. A hatóságok eddigi megállapításai szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótafülkébe, és valószínűleg szándékosan kormányozta a gépet a hegyoldalnak.

depresszió, franciaországi légikatasztrófa, bulvár

2015-03-31 23:03:24

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop